V projevu šéfky EK museli řádit proruští trollové.. Bobošíková a Lipovská odhalily, co našly

19.09.2020 12:41

Před pár dny přednesla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová svůj projev o stavu Evropské unie. Podle Hany Lipovské a Jany Bobošíkové z Institutu svobody a demokracie však asi v projevu museli řádit proruští trollové. Jinak by se v něm prý nemohly objevit některé věci.

V projevu šéfky EK museli řádit proruští trollové.. Bobošíková a Lipovská odhalily, co našly
Foto: Repro XTV
Popisek: Ekonomka a analytička Hana Lipovská

Podle Bobošíkové a Lipovské projev šéfky Evropské komise a následné reakce eurokomisařů, europoslanců, a premiérů plně odpovídají vtipu z pozdní normalizace. „Ano, soudružko předsedkyně, máte pravdu. Ten červený čtvereček je opravdu zelené kolečko.“ A dokumenty vypadají, jako by vypadly z pera někdejší socialistické RVHP.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Autorky si berou na paškál například tvrzení: „Evropané ve volbách do Evropského parlamentu rozhodným způsobem pověřili orgány EU k tomu, aby byly odvážné, ambiciózní a postavily se do čela úsilí o zdravější, silnější a spravedlivější svět.“

„Volební výsledky přece říkají něco zcela jiného. Podle nich mandát současné Komise odvozen od hlasů většiny Evropanů rozhodně není. Evropský silnější a spravedlivější svět volila jen třetina občanů všech států EU. A v naší zemi ho podpořila pouhá pětina voličů. Ostatní zůstali doma nebo volili eurorealisticky,“ namítá Lipovská s Bobošíkovou a přidávají další příklady rétoriky ne nepodobné té sovětské.

Perestrojka se do slovníku Ursuly von der Leyenové ještě nedostala. „Objevila se ale tři jiná slova: transformace, systémová změna a převýchova, v dokumentech po moskevsku lstivě skrytá jako ‚cíl vyvolat změnu chování jednotlivých osob a největších nadnárodních podniků‘,“ poznamenávají autorky.

Také si všímají toho, co Evropská unie označila za své úspěchy. Například: „nový ambiciózní směr“, „mechanismus pro spravedlivou transformaci“, „akční plán pro oběhové hospodářství“ nebo „strategie pro data a umělou inteligenci“.

„Úspěchem podle Komise je, že Evropská unie disponuje ‚nevídanou diplomatickou autoritou‘, že má svoji strategii pro Afriku, pro rovnost žen a mužů či strategii ‚od zemědělce ke spotřebiteli‘. Úspěchem je, že má svůj Evropský plán pro rušení opatření proti šíření koronaviru, že se její Evropa stala ‚světovým motorem solidarity‘, a že vede boj proti dezinformacím,“ pokračují v citaci unijního dokumentu. A dodávají, že v normální demokratické zemi jsou za úspěchy považovány hospodářský růst, záchrana životů, nová pracovní místa či reformy.

Dále, to, že se v dokumentu o stavu Evropské unie nacházejí zmínky, že musí být obnoveny „čtyři svobody“ a že Unie v sobě musí „probudit novou vitalitu“, považují autorky za přiznání, že ty „4 svobody“ skoro neexistují a Evropa „mrtvolně spí“. A volání von der Leyenové, aby se Unie „stala moderní, konkurenceschopnou ekonomikou, jež pracuje ve prospěch lidí“ je taktéž prý přiznáním toho, jak je Evropa nemoderní, nekonkurenceschopná a pracuje proti vůli občanů.

„A pokud by se snad někomu nechtělo změnit své chování podle plánů bruselských špiček, propašovali dezinformátoři do části dokumentu, věnované ‚novému impulsu pro evropskou demokracii‘, také pojistku, tedy pořádný bič. Jsou jím  ‚Návrhy na rozšíření trestných činů EU o všechny formy nenávisti a nenávistných verbálních projevů‘. Jasný vzkaz, že kdo nejde s námi, jde proti nám,“ dodávají autorky ISDE s naoko hraným podivem, že takové věty neodhalila ani eurokomisařka Jourová, která komunismus zažila. Prý naopak souhlasně kývala.

Podle autorek Evropská unie, pro kterou mnozí hlasovali v referendu, vzala za své. Tedy Evropská unie, která označovala sama sebe za demokratický prostor oněch „4 svobod“, v němž rozhodují občané. Ta Unie, jež neměla ambici nikomu vnucovat systémové změny ani občany převychovávat. Přísahala na svobodu a demokracii jako na prostředek i cíl. Přesvědčivě tvrdila, že je velkolepým projektem míru, který Evropa po většinu své pohnuté i slavné historie postrádala. Ale místo toho Evropskou unii ovládl totalitářský diktát doby, který ovládl nejen unijní rétoriku, ale také směřování unijní politiky pro příští roky. Za potlesku nejen unijních činitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…