V totalitním ústavu skončil šéf digitalizace. Čistka je dokončená, zvolal zakladatel Žáček

18.09.2014 16:30

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra dnes odvolal ředitele Odboru informatiky a digitalizace Petera Rendeka. Odvolání souvisí mimo jiné i se závěry komise, která prověřovala zprávu o chybách v digitalizovaných materiálech Archivu bezpečnostních složek. ČTK to potvrdil Hazdra s tím, že by ale Rendek neměl být označován jako viník tohoto stavu. Zakladatel ústavu a jeho bývalý šéf Pavel Žáček považuje Rendekovo odvolání za dokončení personální čistky a pokračování útoku na samu podstatu ÚSTR.

V totalitním ústavu skončil šéf digitalizace. Čistka je dokončená, zvolal zakladatel Žáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ÚSTR Zdeněk Hazdra

Podle Žáčka může odvolání klíčového pracovníka ohrozit systém práce v oblasti digitalizace včetně naplňování zákona o třetím odboji a zároveň je podle něj úřad vtahován do předvolebního boje. Žáček to uvedl v dnešním prohlášení pro ČTK. Rendek je nejdéle fungujícím členem vedení ústavu a zároveň jedním z předáků jedné z odborových organizací v ÚSTR. Při namátkových kontrolách byly na jaře zjištěny chyby ve více než polovině aktuálně kontrolovaných digitálních reprodukcích. Chybějí části svazků, kopie jsou špatně čitelné a chybí také naskenované fotografie. Tyto závěry prověřovala ještě jednou o prázdninách pětičlenná komise. Vznikla v reakci na zprávu o kontrole digitalizovaných archiválií ABS.

Podle Hazdry jsou zjištění závažná. „S jejími doporučeními se ztotožňuji, ale nechtěl bych odvolání přímo s důsledkem kontrol v digitalizaci spojovat. Pan Rendek je slušný člověk, mnoho pro ústav udělal,“ komentoval své rozhodnutí šéf ústavu.

Žáček se domnívá, že jde o útok na podstatu ústavu

Komise podle stanoviska, které má ČTK k dispozici, zprávu archivu nezpochybňuje. Nálezy podle ní svědčí mimo jiné o závažných rozdílech mezi originální archiválií a její digitální kopií. Rozdíly mohou být zdrojem zavádějících interpretací, píše. Zatím se neví, zda a jak dokumenty opravovat. Jde o více než 30 milionů digitalizovaných stránek a kontrola by trvala několik let.

Rendekovu agendu prozatím převezme ekonomický náměstek Jakub Stránský. Hazdra chce nově zřídit funkci zmocněnce, kterým by se měl stát analytik Václav Tollar. Ten by měl mít na starosti dozor nad nápravou chyb v digitalizaci a podřízen bude přímo řediteli. Tollar byl i členem kontrolní komise. Přišel do ústavu ze společnosti TNS Aisa s nástupem Hazdry.

Tollar má společně s ABS zavádět opatření, která doporučují závěry komise. To znamená - nově vymezit vztah ústavu a archivu v rámci digitalizace, zavést moderní digitalizační standardy a systém průběžných kontrol. Mají vzniknout i nové smlouvy mezi ústavem a archivem. Podle Žáčka se vedení ÚSTR snaží prosadit změnu zákona a archiv od něj oddělit.
„To by znamenalo de facto zánik ÚSTR jako instituce historické paměti, o což mnozí včetně některých členů Rady ÚSTR již léta usilují,“ tvrdí Žáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…