V účtenkovce se objevili podivní hráči. Odmítáme, že by ji ovládli mafiáni, ohradila se ostře ministryně Schillerová

03.11.2019 5:30

V loterii Účtenkovka, která má podle Ministerstva financí motivovat ke sběru účtenek a s tím spojené elektronické evidenci tržeb (EET), se začínají objevovat dosti pochybné praktiky některých hráčů. Server Seznam Zprávy upozornil na to, že se v Účtenkovce pohybují hráči s téměř nemožnou výší registrací účtenek za den. Největší hráč by kupříkladu během srpna musel do loterie registrovat až 11.128 účtenek, což by při splnění podmínek znamenalo nakoupit každý den až v 370 odlišných obchodech. Registrací účtenek by ještě následně strávil téměř sto hodin svého času. A nesrovnalosti se objevují u více lidí. To, že by se dělo něco abnormálního a proti pravidlům, ale ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá.

V účtenkovce se objevili podivní hráči. Odmítáme, že by ji ovládli mafiáni, ohradila se ostře ministryně Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18987 lidí
Ze statistiky Ministerstva financí podle serveru Seznam Zprávy vyplývá, že se letos v srpnu Účtenkovky zúčastnilo téměř 350 tisíc hráčů. Hráč této loterie na prvním místě tehdy podle statistiky registroval 11.128 účtenek, což by při splnění podmínek znamenalo nakoupit každý den až v 370 odlišných obchodech, jelikož dle pravidel Účtenkovky lze zaregistrovat pouze jednu účtenku od jednoho obchodníka za den.

A pochybné registrace účtenek nejsou ojedinělé, například padesátý hráč v srpnovém žebříčku zaregistroval 4517 účtenek. Denně by tak musel jít do různých 150 obchodů, což je také dosti extrémní hodnota.

Pokud bychom se drželi průměrné hodnoty utracených peněz za jednu účtenku, která v srpnu činila 328 korun, tak by při takové ceně musel první hráč v srpnu utratit až 3,65 milionu korun a padesátý pak téměř 1,5 milionu.

Jak server podotýká, otázkou v takovém případě je, proč by se lidé s takto vysokými měsíčními výdaji ucházeli poměrně pracným způsobem o celkem nejistou milionovou výhru ve státní loterii.

Zadání jedné účtenky trvá kolem půl minuty až čtyřiceti sekund. Nejaktivnější hráč by tedy v srpnu registrací účtenek strávil téměř sto hodin neboli dvanáct osmihodinových pracovních směn.

Že by ale herní loterii k elektronické evidenci tržeb ovládli herní mafiáni za pomoci počítačových programů a robotů, ministryně financí Alena Schillerová (ANO) striktně odmítá. „Odmítáme tvrzení, že by Účtenkovka měla být ovládnuta počítačovými roboty. Ministerstvo financí má k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání hráčů odhalit a sankcionovat,“ uvedla ministryně pro server iRozhlas.cz s tím, že nejaktivnější hráč navíc ani v jednom slosování nevyhrál žádnou z hlavních výher.

Statistiky, které ministerstvo zveřejňuje, rovněž dokazují, že počet aktivních hráčů Účtenkovky už řadu měsíců setrvale klesá. Po spuštění loterie na podzim 2017 se zapojilo 478 tisíc lidí. Letos v září jich bylo necelých 340 tisíc.

Za správu loterie zaplatí ministerstvo firmě Wincor Nixdorf měsíčně 1.032.785 korun bez DPH. K tomu se resort zavázal, že bude firmě platit 0,62 koruny za SMS zprávu, která bude  spojena s provozem účtenkovky, a dalších 1,67 korun, pokud bude převádět peníze na účet výherce. Vyplývá to ze smlouvy zveřejněné v registru smluv.

Celková hodnota smlouvy, kterou Ministerstvo financí uzavřelo, vyšla na 61.967.100 korun bez DPH. Pokud se rozpočítají měsíční náklady na provoz a ještě výše roční výhry, přijde Účtenkovka daňové poplatníky na 6,5 milionu korun bez DPH měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…