V únoru se zvýšila míra nezaměstnanosti

08.03.2012 9:16

Podle ministerstva práce a sociálních věcí stoupla míra nezaměstnanosti v únoru z 9,1 na 9,2 procent. Počet lidí evidovaných na úřadech práce se zvýšil na 541 685, což je meziměsíčně o 7 596 více. Zvýšil se i počet volných pracovních míst. Informuje ČTK.

V únoru se zvýšila míra nezaměstnanosti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, úřady práce na konci února evidovaly 525.119. Bylo to o 7396 více než na konci předchozího měsíce a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl jejich počet nižší o 22.138 osob.

Únorový poměr lidí bez práce je podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa mnohem lepší než v minulém měsíci: "Vyšší nárůst nezaměstnanosti nepřišel také díky tomu, že vymizel negativní vliv ukončování pracovních poměrů koncem roku, který se projevil v lednové nezaměstnanosti. Můžeme tedy mluvit o 'zrychlené nezaměstnanosti' v minulém měsíci."

Celkem 65 okresů zaznamenalo meziměsíční nárůst nezaměstnanosti. Největší nárůst byl v okresech Ústí nad Labem, a to 4,5 procenta. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okrese Jeseník, kde dosáhla 17,9 procenta. Naopak nejnižší byla v okrese Praha-východ, a to 3,5 procenta.

Úřady práce evidovaly ke konci února 36 671 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 2 200 vyšší než v předchozím měsíci a o 4 507 vyšší než loni v únoru. V průběhu února bylo nově nahlášeno nebo uvolněno 13 405 pracovních míst a 11 205 volných pracovních míst bylo nově obsazeno nebo zrušeno. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 14,8 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Třebíč, a to 70,4. Podle nového zákona o zaměstnanosti ale nemají podniky od ledna povinnost volná místa hlásit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…