V úterý bude zřejmě ve Sněmovně živo. Kvůli rozpočtu a komunistům

09.12.2017 16:31

Schvalování návrhu rozpočtu pro příští rok se schodkem 50 miliard korun bude hlavním bodem schůze Sněmovny, která začne v úterý odpoledne. Poslanci dále obsadí členy stálých komisí, mohli by také volit jejich předsedy. Spory vzbudila pravděpodobná nominace Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, připomněla ČTK.

V úterý bude zřejmě ve Sněmovně živo. Kvůli rozpočtu a komunistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2018. Poslanci chtějí rozpočet schválit do konce roku

Schůze je sice plánována jako dvoutýdenní, poslanci se ale sejdou jen v některé dny. Příští týden by měli jednat jen v úterý a v pátek, kdy by měli projednat návrh státního rozpočtu ve druhém čtení. Při něm mohou navrhovat přesuny peněz. Základní parametry rozpočtu, tedy výši příjmů, výdajů a schodku Sněmovna schválila tento týden a měnit je už nemůže.

V úterý Sněmovna obsadí členy 11 stálých komisí. Předpokládá se, že do programu by se mohla dodatečně dostat i tajná volba jejich předsedů. V takovém případě by se uskutečnila v pátek. Ondráčkovo jméno je nyní jediné, které budí kontroverze. Kritici poukazují na to, že v roce 1989 zasahoval jako policista proti protirežimním demonstracím. Komunisté na Ondráčkovi trvají navzdory výzvám i z nejsilnějšího klubu ANO, aby navrhli někoho jiného.

Jednotlivými rozpočtovými kapitolami se tento týden zabývaly sněmovní výbory, navrhly přesuny řádově ve stamilionech korun. Už v pondělí posoudí návrhy úprav rozpočtový výbor. Závěrečné schvalování státního rozpočtu, který je označován za zákon roku, se uskuteční pravděpodobně v úterý 19. prosince. Návrh předložila končící vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Tyto strany deklarovaly, že jej v dolní komoře podpoří. Ve 200členné Sněmovně mají 103 hlasů.

Pokud dolní komora rozpočet schválí, poputuje rovnou k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi. Senát se rozpočtovými záležitostmi ze zákona nezabývá.

Už nejbližší úterý by poslanci mohli projednat v úvodním kole novelu o cestovním ruchu. Vychází z evropských směrnic a měla by sjednotit pravidla pro zájezdy uvnitř Evropské unie a zvýšit tím ochranu spotřebitele. Novela zpřesňuje podmínky pro získání koncese k provozování cestovní kanceláře i vymezení pojmu zájezd. Odráží také například zvýšené množství prodaných zájezdů na internetu.

Sněmovna by na schůzi mohla zařadit do výborů končící ministry ČSSD a KDU-ČSL, kteří jsou zároveň poslanci. Zatím to nebylo kvůli jejich angažmá v kabinetu možné. Novou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) jmenuje prezident ve středu. Například ministr zahraničí v demisi Lubomír Zaorálek by měl zamířit do zahraničního výboru, který má vést, dosluhující ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) do bezpečnostního výboru, končící ministr zemědělství Marian Jurečka do zemědělského výboru a vicepremiér pro vědu v demisi Pavel Bělobrádek (oba KDU-ČSL) do petičního výboru.

Je možné, že Piráti budou chtít zařadit do programu schůze návrh na vznik vyšetřovací komise k privatizaci černouhelné těžební firmy OKD. Sehnali pod něj dostatečný počet podpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…