V zemích, kde vládne populismus, tam se nepřipojili k paktu OSN o migraci. „Sluníčkář“ Rozumek se rozčiloval v ČT

19.12.2018 18:10

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek, který se hrdě hlásí k tomu, že je „sluníčkář“, před kamerami České televize zalitoval, že Česká republika odmítá přijmout globální pakt o migraci.

V zemích, kde vládne populismus, tam se nepřipojili k paktu OSN o migraci. „Sluníčkář“ Rozumek se rozčiloval v ČT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

V České republice se už pár let vede debata o tom, jaký je rozdíl mezi migrantem a uprchlíkem. Prozatím poslední kolo této debaty rozpoutal předseda vlády Andrej Babiš (ANO), když odmítl jak úmluvu OSN o uprchlících, tak pakt o migraci. Zatímco Tomio Okamura z SPD stojí na straně Babiše, kolegové z ANO a ČSSD se českému předsedovi vlády snaží vysvětlit, že globální pakt o uprchlících nepředstavuje žádné zlo, proti kterému by bylo třeba bojovat. Komentář k této debatě přidal i Martin Rozumek, ředitel neziskové Organizace pro pomoc uprchlíkům.

„Pakt o uprchlících se týká oněch zhruba 28 milionů uprchlíků, kteří žijí na celém světě, a migrační pakt vlastně zahrnuje 250 milionů migrantů, mezi které počítáme např. i naše pracovníky ve Velké Británii,“ upozornil ředitel neziskové organizace.

Anketa

Měl by Tomáš Petříček i nadále být ministrem zahraničí?

3%
97%
hlasovalo: 20727 lidí
Zdůraznil, že není pravda, že by migrační pakt nerozlišoval mezi legální a neregulérní migrací. Pokud čeští politici říkají něco jiného, znamená to, že buď migrační kompakt nečetli, nebo četli a špatně pochopili. Rozumkovi přijde líto, že my nebudeme sedět u jednacího stolu, až se budou řešit otázky migrace. V tuto chvíli hodně migrují obyvatelé Venezuely a miliony uprchlíků má na svém území i Turecko. Pokud bude Turecko dál ekonomicky slábnout, Rozumek předpokládá, že by znovu mohla zesílit migrační vlna do Evropy.

Migrace za prací a za lepším vzděláním je přirozená věc, ale téma migrace se dnes stalo zásadní politickou kartou a je populisticky využíváno. Platí to prý bohužel o Česku, kde toto téma využívá především SPD Tomia Okamury, ale i v dalších zemích.

„Racionality je v té debatě velmi málo... Oni se pořád snaží vtahovat téma migrace do politického boje, protože věří, že jim přinese body. Bohužel tam, kde vládne populismus, ty státy se nepřipojily k migračnímu paktu,“ uzavřel Rozumek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…