V4 v roce 2019 nabídne EU své armádní síly

17.12.2015 15:28

Země visegrádské skupiny se domluvily, že v roce 2019 opět nabídnou Evropské unii společné vojenské pohotovostní síly, takzvanou battlegroup. Po dnešním jednání zástupců ministerstev obrany V4 to řekl státní tajemník slovenského ministerstva obrany Miloš Koterec. Společnou battlegroup Visegrád sestavil pro první polovinu příštího roku. Česko pro něj vyčlení přes 800 vojáků.

V4 v roce 2019 nabídne EU své armádní síly
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

"Na účast v battlegroupě jsme se připravovali dva roky," řekl český ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Celý kontingent by mělo tvořit přes 3300 vojáků, řekl maďarský ministr obrany István Simickó. Nejsilnější zastoupení v něm má Polsko. Česko pro něj uvolní asi 800 vojáků, mezi kterými budou spojaři, ženisté, ale i část speciálních sil. "Ta battlegroupa je poskládána tak, aby její celkové schopnosti pokrývaly celé spektrum vojenských potřeb," řekl Stropnický.

Maďarsko vyčlení přes 600 mužů a žen v uniformě z řad ženistů, logistiků nebo speciálních sil, Slováci především mechanizovanou rotu a rotu specialistů z radiační, chemické a biologické ochrany.

Podle Stropnického battlegroup nikdy v minulosti nebyla použita, označil ji jako "pohotovost v záloze". Dovede si představit, že by mohla být využita její část. I český ministr potvrdil, že by mohla být společná jednotka využita i v budoucnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…