VIDEO: „Běžte pryč!“ Macron seřval Izraelce. Někam mu totiž vlezli

23.01.2020 11:40

Francouzský prezident Emmanuel Macron měl během své návštěvy Izraele, kde se účastní mezinárodního fóra o holokaustu, konflikt s jedním z izraelských policistů. Po hlasité hádce izraelského policistu Macron vykázal z kostela svaté Anny v Jeruzalémě, který je majetkem francouzské vlády. Izraelské složky v tomto kostele jsou Francií dlouhodobě považovány za provokaci.

VIDEO: „Běžte pryč!“ Macron seřval Izraelce. Někam mu totiž vlezli
Foto: Repro Le Parisien, Aktuálně.cz
Popisek: Francouzský prezident Emmanuel Macron vyhazuje izraelského policistu z kostela

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí
Francouzská média informovala, že do kostela měl izraelský policista přijít před Macronem, následně vyšel ven. Jakmile se chtěl na místo vrátit, vyhodila jej již francouzská ostraha.

Následovalo pobouření francouzské hlavy státu. „Pravidla známe všichni. Nelíbilo se mi, co jste přede mnou udělal. Běžte pryč! Běžte pryč!“ obul se příchozí Macron na policistu.

„Je mi líto, ale taková jsou pravidla. Neprovokujte nikoho. Klid. Ve městě jste odvedl skvělou práci, moc si toho vážím. Prosím, respektujte pravidla, která tady platí po staletí. Se mnou se nezmění. To vám mohu zaručit. Dobře? Tak všichni respektujte pravidla,“ pokračoval Macron na videu, které pořídil plátek Le Parisien.

Video z incidentu můžete zhlédnout zde:

S izraelskými bezpečnostními složkami měl na místě problém i jeden z Macronových předchůdců. Prezident Jacques Chirac byl v roce 1996 konfrontován jedním z izraelských strážců, který ho chtěl přimět, aby šel rychleji. To Chirac označil za provokaci a pohrozil slovy: „Chcete, abych se vrátil do letadla?“

Kostel svaté Anny předal turecký sultán po krymské válce roku 1856 francouzskému císaři Napoleonovi III.

Macron bude dnes mezi účastníky mezinárodního fóra o holokaustu, na něž přijely delegace z pěti desítek zemí. Za Českou republiku bude přítomen premiér Andrej Babiš (ANO).

Macron se během své návštěvy sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a hovořil s ním o Íránu, Sýrii a dalších blízkovýchodních tématech. Francouzská hlava státu řekla, že Francie nedopustí, aby Írán získal jadernou zbraň.

Během včerejška měl schůzi s čelným představitelem Izraele i premiér Andrej Babiš, který se sešel s prezidentem Reuvenem Rivlinem. Babiš řekl, že má Česká republika s Izraelem zcela nadstandardní vztahy. Spolupráce podle něj přináší konkrétní projekty, například ve využívání léčebného konopí, ve vodním hospodářství nebo třídění odpadů. Připomněl i první párovou výměnu ledvin mezi oběma zeměmi, kterou v prosinci provedli lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ze dvou izraelských nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…