VIDEO Co je to za chlapy?! Velká Británie je v šoku z "dětí", které právě přivezli z Calais

18.10.2016 16:50

Server britského deníku Daily Express se pozastavuje nad převozem „dětských“ uprchlíků z nechvalně známého tábora Džungle do Velké Británie. Některé „děti“ jsou od pohledu starší a navíc jsou mezi nimi především chlapci, potažmo muži. Kam zmizely dívky, klade si otázku jeden z britských konzervativních poslanců. Varuje před zneužitím ostrovní pohostinnosti.

VIDEO Co je to za chlapy?! Velká Británie je v šoku z "dětí", které právě přivezli z Calais
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Velká Británie přislíbila pomoc tisícovkám dětí z tábora Džungle v Calais. Hovořilo se především o nezletilých dětech, které se do Francie dostaly z různých končin světa bez rodičů. Ukazuje se však, že ne všechny „děti“, které v těchto dnech přijíždějí do Spojeného království, jsou skutečně dětmi. Od pohledu jsou nově příchozí mladíci starší. Konzervativní euroskeptický poslanec David Davies proto volá po důkladných zdravotních prohlídkách migrantů. Žádá, aby bylo např. podle stavu chrupu zjištěno, jak staří migranti skutečně jsou.

Zaráží ho navíc, jak málo dívek je mezi příchozími k vidění. Sám by prý předpokládal, že nezletilé dívky budou zranitelnější než mladíci okolo osmnácti let věku. „Jsem pro pomoc skutečným dětem, ale náš pramen dobré vůle není nevyčerpatelný,“ varoval. „Jsem velmi překvapen, že mezi příchozími nejsou mladé dívky. Přitom bych si myslel, že právě ony jsou nejzranitelnější. Bojím se, že tu dochází ke zneužívání britské pohostinnosti,“ pokračoval.

Poslankyně za Stranu nezávislosti Velké Británie Jane Collinsová doplnila, že nejeden migrant záměrně zničil své doklady a tvrdí, že je mladší šestnácti let, aby získal finanční příspěvky z britského sociálního systému. Pracovníci úřadů mají mnohdy jen velmi omezené možnosti, jak zjistit, zda je žadatel o sociální dávky opravdu tak mladý, jak říká.

Na druhou stranu by nebylo správné tvrdit, že každý nezletilý mladý muž přicházející do Velké Británie je podvodník. Pětadvacetiletý kuchař Asif Khan z Afghánistánu, jenž v Británii žije už jedenáct let, deníku prozradil, že je velmi šťastný, protože má konečně zase možnost vidět se se svým bratrem – čtrnáctiletým Aimalem Khanem, který se z Afghánistánu vydal za bratrem do ostrovní země a na strastiplné cestě byl mimo jiné přinucen půl roku žít právě v Džungli. „Mnoho lidí v Calais zemřelo,“ připomíná Britům mladý kuchař.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …