VIDEO: Demokracie v EU? To zatrhla V4 a Itálie. Ale tohle bychom neměli zmeškat. EU se bude ptát

05.05.2020 15:00

Kanál Pulse TV, odnož hnutí Pulse of Europe aktivisty Tomáše Peszyńského, natočil další video, tentokrát o potenciální reformě Evropské unie. Opět v něm vystupuje Adam Trunečka, který účinkoval i v minulém videu o Viktoru Orbánovi. Stojí za zmínku, že jako odborná poradkyně je uvedena šéfredaktorka webu Euractiv.cz Aneta Zachová. Tentokrát šlo o změnu unie.

VIDEO: Demokracie v EU? To zatrhla V4 a Itálie. Ale tohle bychom neměli zmeškat. EU se bude ptát
Foto: Repro Youtube
Popisek: Proevropský aktivista Adam Trunečka

Trunečka v tričku s heslem „Make Europe great again!“ v úvodu videa vysvětloval rozdíl mezi českým a Evropským parlamentem, tedy hlavně že europarlament může navrhovat zákony jen se souhlasem Evropské komise, kterou nenavrhuje, pouze schvaluje. Dále že europarlament je jediný orgán, do kterého občané členských států volí přímo. Tedy že podle Trunečky má EK nestandardně velké legislativní pravomoci, EP zase nestandardně malé.

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí

„Ale za druhé, všechna moc v Evropské unii stále vychází od lidu, ať je to víceméně přímo přes Evropský parlament, nebo přes demokraticky zvolené vlády členských států,“ pravil Trunečka s tím, že EU je hybrid mezi mezinárodní organizací a státem. Ale význam europarlamentu prý roste a demokratický deficit se bude dál a dál zmenšovat.

Odpověděl i na otázku, jak změnit fungování Unie, řka, že na tom by se musela dohodnout Komise, europarlament a vlády členských států, aby schválily smlouvu o změně smluv o fungování EU. A spekuloval, že kdyby k domluvě této změny došlo při nadcházejícím českém předsednictví, mohla by se smlouva jmenovat Pražská. Nebo dokonce Brněnská. Zmínil, že smlouvu by pak musely schválit parlamenty států a v Irsku by se opět muselo konat referendum.

A bude nějaká snaha změnu prosadit? Aktivista zmínil Konferenci o budoucnosti Evropy, jejíž příprava už začala. „Půjde o celoevropskou velkou občanskou diskusi o EU. Jak ale přesně bude probíhat a co bude jejím výstupem, ještě není jasné,“ řekl a dodal, že debata by měla být ve dvou rovinách, jednak o politice EU a také o fungování institucí.

Například se podle něj diskutuje o tom, že by evropská uskupení navrhla tzv. spitzenkandidáty, z nichž by vítěz musel v EP sestavit koalici a stal by se předsedou Evropské komise. „Takto byl vlastně zvolen předseda Evropské komise a party zvíře Jean-Claude Juncker,“ pravil Trunečka, což doprovodil záběry na Junckera, jak má potíže se dostat do schodů a následně se vítá dvojitým polibkem na tvář s Milošem Zemanem. „Bleh,“ neodpustil si nad záběrem.

Jenže se jednalo údajně jen o experiment. Který prý zatrhly vlády V4 a Itálie v roce 2019. „Až vám tedy někdo příště řekne, že Evropská unie je nedemokratická, naše demokraticky zvolená vláda k tomu přispívá,“ tvrdil aktivista.

Nicméně tato témata zřejmě ustoupí jinému, a to poučení z koronavirové krize. Konference se kvůli ní ostatně odkládá nejblíže na září, ačkoliv měla začít v květnu. Tuto příležitost říci EU, co by se mělo změnit, bychom si prý „neměli nechat ujít“.

Ale Trunečka si nenechal ujít možnost upozornit na nadcházející prezidentské volby v Polsku, které by měly proběhnout čistě korespondenčně, což by prý ohrozilo jejich validitu. A na závěr poděkoval ParlamentnímListům.cz, že se věnovaly předchozímu videu, takže se spousta lidí dostala „ke kvalitním informacím o Evropské unii“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…