VIDEO Hejtman Zimola uspořádal speciální tiskovku. Rozprášil na ní svou kauzu ohromujícími důkazy

21.03.2017 20:56

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) si staví chatu ve velmi lukrativní lokalitě na Lipně. Poté, co tato informace vyšla najevo, hejtman uspořádal tiskovou konferenci a potvrdil, že do stavby vložil asi dva miliony z vlastních úspor a na zbytek si bude muset půjčit. Tím by celá kauza mohla skončit, jenže světlo světa spatřilo video, které naznačuje, že by to nemuselo být tak jednoduché. Toto kompromitující video rozpálilo politika takřka doběla. A podle toho se také zachoval.

VIDEO Hejtman Zimola uspořádal speciální tiskovku. Rozprášil na ní svou kauzu ohromujícími důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

O tom, že si Zimola staví chatu na Lipně spolu s kamarádem a předsedou představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a ekonomickým ředitelem českobudějovické nemocnice Martinem Bláhou. Pozemek je psán právě na Bláhu, ale Zimola potvrdil, že jedna z chat, které na Lipně vyrostou, bude patřit i jemu. Vložil do ní dva miliony korun ze svých úspor a na zbytek si prý bude muset vzít hypotéku. Informoval o tom deník Blesk.

Tím by to všechno mohlo skončit, kdyby světlo světa nespatřilo kompromitující video, ze kterého hejtman opravdu neměl radost. Na zmíněném videu se např. tvrdí, že Zimola s Bláhou rozebírali stavbu chat v šifrované e-mailové komunikaci a později i v šifrovaných telefonech. Měli spolu rozebírat stavební zakázky na jihu Čech. Stejně tak měl Zimola údajně vědět o pět dní dřív, že se chystá policejní zásah v pražské Technické správě komunikací. 

Tyto informace Zimola odmítl jako absolutní lež. Není bez zajímavosti, že zmíněné video je již odstraněno. Zimolu však naštvalo tak moc, že považoval za nutné se k němu vyjádřit na sociální síti Facebook. Rozhodně prý není v jeho zájmu video odstraňovat. Absolutně není pravda, že by obelhával voliče, jak tvrdí tvůrce či tvůrci prezentace.

„Dámy a pánové, původně jsem chtěl nad videem, které anonym umístil na internet a které se týkalo používání šifrovaných zpráv a kryptovaných telefonů, mávnout rukou, protože jde o evidentní podvrh s rysy duševní poruchy jeho tvůrce,“ začal zostra Zimola.

Ke kauze se chtěl vyjádřit, protože se případem seriózně zabývá i ministerstvo vnitra. „Pan ministr (Milan Chovanec) požádal policejního prezidenta, aby se tímto podezřením, že došlo k vynášení informací od policie, pečlivě zabýval, a předpokládá, že stejně bude postupovat i Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ řekla jeho tisková mluvčí Lucie Nováková. Zimola doufá, že se pověřené orgány co nejdříve dopracují k výsledku.

Upozornil také Blesk, že se redakci někdo naboural do databáze a zneužil fotografie, které bulvární deník nafotil. Jistě lze rozvíjet i jiné teorie, jak se fotografie pořízené redakcí deníku ocitly v prezentaci, kterou lze vyrobit takřka „na koleně“, ale Zimola je výslovně odmítl rozvíjet.

Údajně utajovaná komunikace podle hejtmana ve skutečnosti pochází z veřejně přístupných stránek kraje. Týkají se materiálů z roku 2009 a tyto opravy komunikací byly už dávno realizovány, nešetřil ostrou kritikou Zimola.

Média jsou hlídací psi demokracie, jenže tentokrát mají vzteklinu, nebral si servítky hejtman

Na videu a v prezentaci se mluví také o e-mailové adrese jzimola12@gmail.com. Hejtman prý požádal společnost Google, aby prověřila zneužití hejtmanova jména. Schránka je prý navíc prakticky prázdná. Kdyby snad měl ovlivňovat veřejné zakázky od roku 2009, čímž si měl podle anonymního autora vydělat na domek na Lipně, prázdná by pravděpodobně nebyla. Odborník podle hejtmana dokáže zjistit, kdo video a prezentaci vyrobil. Politik je připraven s policií plně spolupracovat a bude rád, když zjistí, kdo se ho pokusil takto zrůdně očernit.

Je prý také totální nesmysl, že by měl informace o policejním zásahu v Praze před samotným zákrokem.   

„Závěrem chci bez jakékoli ironie říct, že je pro mě velmi znepokojující zjištění, kolik mediálního prostoru lze věnovat i v seriózních médiích evidentně vymyšlenému videu, jehož pravosti nemůže věřit ani malé dítě. Podobné video můžete vyrobit o každém občanovi, a tím naprosto zničit jeho pověst,“ doplnil Zimola k tématu na další tiskové konferenci, jejíž záznam je bez problému dohledatelný na internetu.

Jihočeský hejtman podle vlastních slov uznává, že média mají hrát roli hlídacích psů demokracie. Ale ne psa, který je nakažen vzteklinou. „Tímto, vážení přátelé, je pro mě celá tato trapná, vymyšlená kauza s anonymem ukončena. Považuji ji za uzavřenou,“ zakončil nesmlouvavě Zimola. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…