VIDEO Jan Čulík a Vít Klusák si povídají o českém rasismu a nenávisti. Raději zvažte, jestli na to klikat

08.07.2017 15:51

Nejen o novém celovečerním filmu režiséra Víta Klusáka „Svět podle Daliborka“ pohovořil se samotným tvůrcem filmu šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík. Hovořilo se také o nenávisti – Klusák je přesvědčen, že strach plus frustrace se rovná nenávist.

VIDEO Jan Čulík a Vít Klusák si povídají o českém rasismu a nenávisti. Raději zvažte, jestli na to klikat
Foto: Reprofoto YouTube
Popisek: Snímek z traileru na snímek Svět podle Daliborka Víta Klusáka

Film Svět podle Daliborka je o naivním neonacistovi z Prostějova. „První, co mě napadlo, že ti lidé jsou strašně obyčejní, naivní a prostí,“ řekl k filmu Čulík. „Nemyslím si, že ti lidé jsou blbí. Netočil bych s blbými lidmi. Docházelo by mi, že se nesebereflektují. Ale to tak nebylo. Denně jsme vedli debaty o tom, jak to bude vypadat, jak to bude působit,“ oponoval Klusák, jenž je dokumentaristou a odmítá, že by protagonisté žili v domnění, že jde o hraný film.

„Dalibor, kromě toho, že velebí neonacismus, tak se také nostalgicky obrací ke komunismu,“ popsal Klusák. „Chtěli jsem ukázat, jak ti lidé přemýšlejí. Kdyby se z toho stal nějaký polemický žánr od začátku, nevím, co by to ukázalo. Ukázalo by to ten spor,“ podotkl s tím, že on sám by zpoza kamery nevystoupil, kdyby neslyšel ironizování pobytu jedné protagonistky v koncentračním táboře v Osvětimi. Za toto své vystoupení totiž byl v posledních dnech kritizován. „Dalibor určitě není vylíčen jako idiot, ze kterého si utahujeme,“ hájí údajný „dokument“ Klusák. 

„On má sice, zdá se, extrémní názory, ale zaznívá tam také spousta názorů o uprchlících, které zastává 80 procent národa,“ pokračoval v dotazování Čulík. „Neměli bychom se trošku zamyslet nad tím, co je motivuje, že se tohoto přidržují? Je to jakási jeho vnitřní  nejistota? Je to proto, že hledají sílu nějaké šílené ideologie?“ zeptal se.

„To, co říkáte... Nemá peníze, musí bydlet u matky. Nemůže se seznámit s dívkou, která by s ním vedla regulérní vztah. Já mám dojem, že ten film je na příběhu jedné konkrétní rodiny velmi přesnou ilustrací vzorce, že strach plus frustrace rovná se nenávist," zmínil. „Ti lidé jsou prostě frustrovaní, mají pocit, že se na ně všichni vykašlali. Že se v Praze rozhoduje o nich bez nich. Z médií na ně tečou záběry, jak připlouvají uprchlíci ke břehům. Nikdo jim neosvětlí, co se vlastně děje. Jsou zděšení, mají pocit, že dorazí tisíce uprchlíků do Prostějova a seberou jim práci,“ vyprávěl Klusák.

„Není divu, že se ti lidé bojí a hledají logicky, kdo za to může. Ve svém vlastním okruhu vidí Romy, kteří se povalují u kašny a smějí se, tak mají pocit, že to jsou ti paraziti,“ dodal.

Závěrem pak Klusák dodal, že si nemyslí, že by Dalibor měl nějaké násilné sklony. „Toto jsme se snažili co nejvíc ověřit. Dalibor se dokonce bojí jet i na demonstraci. Jeho vizáž by ho dle jeho slov identifikovala. Veškerá jeho násilná činnost se odehrává na úrovni sociálních sítí. Všimněte si, že tam se ti náckové přestěhovali,“ poznamenal Klusák s tím, že fašisté to zkrátka dělají důmyslně. „Hnědá politika se realizuje na síti. Je to daleko nebezpečnější, ale málo se o tom mluví,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …