VIDEO ,,Jsem Ha-Ha-Ha-Ha-Halík." Tuto píseň si profesor Tomáš Halík neposlechne rád

27.11.2019 12:45

Slyšeli už jste někdy o internetovém zpěvákovi, který si říká Pan Láska? Teď se možná dočká prokletí v Akademické farnosti u svatého Salvátora. Nazpíval totiž píseň, ve které si dělá legraci z nabubřelého ega zdejšího kazatele Tomáše Halíka. „Páter z alma mater“ nejspíš nebude potěšen.

VIDEO ,,Jsem Ha-Ha-Ha-Ha-Halík." Tuto píseň si profesor Tomáš Halík neposlechne rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Píseň se jmenuje Halík a během videa skutečně můžeme sledovat záběry z rozmluv s kazatelem od pražského Salvátora.

Píseň začíná popisem stavu, při kterém má zoufalý poutník pomoc otce Halíka neprodleně vyhledat: „Když někdy potřebuješ radu, najít sám sebe v dnešní době. Když tušíš všude, všude zášť a zradu, která se stále blíží k tobě.“

Ano, je tu profesor Tomáš Halík, připraven pomoci. „Pak já jsem ucho stále bdící a jazyk od andělských prachů,“ představuje se. Pak se o něm, za sledování záběrů okouzlených věřících z Vávrova filmu o Janu Husovi, dozvíme, že je „apoštol s rozžehnutou svící, žalobce žhářů, lapků, vrahů“.

A jak tedy Tomáš Halík dosahuje svých úspěchů? „Je třeba zatvářit se moudře, strčit prst div ne v nosní dírku,“ pozoruje zpěvák. A jak dodává „netřeba pro pravdu hned hořet, postačí zapáliti sirku“. Tomáš Halík na archivních záběrech jeho radě uznale přikyvuje.

A když jsme si probrali, jak apoštol s rozžehnutou svící pomáhá najít sama sebe, můžeme si užít rytmický refrén: „Jsem totiž Ha-Ha-Ha-Ha-Halík! Pak se dozvíme, že kazatel z Akademické farnosti u svatého Salvátora je „páter z tvé alma mater“ a nic na tom nezmění ani to, že je „tupený od nepřátel“.

V dalším průběhu písně se dozvíme, čím otec Halík připomíná „Jeníka z Husi“, že hraje pouze první ligu a že má raději USA než Rusy. „Mé ego má aspoň šest giga,“ dodá ještě, protože je prý tak skromný jako František z Říma.

Ale té skromnosti zase nesmí být příliš, takže posluchačům prozradí, že není „žádný trouba“. A znovu zopakuje, že je třeba se tvářit moudře (což je ilustrováno záběrem na Halíkovy knihy, které si vystavil doma v knihovně), obratně manipulovat s prstem a pak vám stačí jen zapálit sirku.

A pak si v rytmu znovu připomeneme, že je to „Ha-Ha-Ha-Ha-Halík“. Tentokrát nám páter z alma mater o sobě prozradí, že je „nejlepší z tvých všech přátel“.

Celý svět v úzkostech tone a nechápe Halíkovy rady. Takže si mistr povzdechne před svým nejcennějším diplomem: „Ty to vidíš, Templetone,“ a prohlásí se za lékaře seslaného shůry. Zvládne prý funkce, papeže, imáma i rabína, protože jako jediný zná smysl bytí. Dokonce se prý dostal v poznání tak daleko, že ani nepotřebuje jíst, nasytí se jen vlastními moudrými slovy.

Takže se do třetice zatváříme moudře, zapálíme sirku a zazpíváme si „Ha-Ha-Ha-Ha-Halík“. A z moudrosti pátera z alma mater oněmí i Václav Klaus, jak divákům připomene další archivní záběr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…