VIDEO Křičeli před domem starého Helmuta Kohla. Důležité poznatky ze setkání s Viktorem Orbánem

20.04.2016 11:41

Maďarský premiér Viktor Orbán včera navštívil v jeho domě v Oggersheimu bývalého německého kancléře Helmuta Kohla. Oba spojuje názor na migrační krizi a kritika přistěhovalecké politiky otevřených dveří Angely Merkelové. Shodně však odmítají, že by chtěli snižovat její autoritu.

VIDEO Křičeli před domem starého Helmuta Kohla. Důležité poznatky ze setkání s Viktorem Orbánem
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Ve společném prohlášení Kohl a Orbán konstatují, že se shodnou s kancléřkou Merkelovou na nutnosti vyřešit migrační krizi. Rozdíly podle jejich názoru spočívají jen ve zvoleném řešení. „Mezi námi panuje naprostá shoda na konečném cíli. Jde o to, zajistit Evropě i celému světu klidnou budoucnost a mír. Německá kancléřka se samozřejmě snaží o to samé. Je však nutné si klást otázku, kolik migrantů může Evropa přijmout a úspěšně integrovat. Co se stane se zbývajícími miliony lidí na světě, kteří nemají možnost uprchnout?“ píše se v prohlášení.

Bývalý německý kancléř sice již několik let nepůsobí ve vrcholové politice, ale díky tématu migrační krize se opět vrátil do centra dění. Ve svém nedělním komentáři publikovaném v berlínském deníku Tagespiegel, Kohl konstatuje, že Evropská unie není schopna úspěšně integrovat miliony uprchlíků. „Řešení leží přímo v postižených regionech, nikoli v Evropě. Náš kontinent se nemůže stát domovem pro miliony potřebných lidí žijících po celém světě,“ cituje Reuters z textu Kohla, který ovšem už před dvěma lety vydal knihu „Aus Sorge um Europa“, kde se tématem migrace zabýval.

Včerejšímu setkání obou osobností v Ludwigshafenu přihlíželo také několik desítek příznivců levicového hnutí Antifa. Ti se nejprve pohybovali po městě s transparenty odsuzujícími nacionalismus a poté se jich několik shromáždilo přímo u Kohlova domu. Když Orbán po skončení schůzky odcházel ke svému automobilu, rozzuření „levicoví aktivisté“ na něj pískali a hlasitě pokřikovali.

Kancléřka Merkelová se na rozdíl od svých příznivců dívá na setkání Orbána a Kohla aspoň navenek smířlivě. Faktem zůstává, že oba politici se znají již téměř čtvrtstoletí. V roce 2000 potom Orbán Kohla přímo v Budapešti ocenil medailí Za zásluhy o vstup Maďarska do EU. Ještě déle se osobně znají Kohl s Merkelovou, která jej v počátcích své politické kariéry vnímala jako svého mentora. V posledních letech však jejich vzájemné vztahy ochladly a vše vyústilo v Kohlovu poměrně otevřenou kritiku její přistěhovalecké politiky „otevřených dveří“.

Jak uvádí Deutsche Welle, soukromé setkání v Kohlově domě trvalo asi osmdesát minut a jeho hlavním bodem byla migrační krize. Kohl je v krátké době druhou osobností německé politiky, kterou maďarský premiér navštívil. Velkou pozornost vzbudilo také jeho setkání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem. Šéf CSU patří mezi aktivními německými politiky k největším kritikům postojů kancléřky Merkelové k migrační krizi. Před třemi měsíci dokonce avizoval, že zvažuje podat na kancléřku žalobu k ústavnímu soudu.

Po setkání Orbán uvedl, že hlavním cílem jeho návštěvy ovšem bylo vzdát hold Kohlovi, který by podle jeho názoru neměl být vtažen do každodenních politických debat o uprchlících. „Helmut Kohl představuje pro celou Evropu velký vzor. On stojí nad současnými politiky. Musím také říci, že mi bývalý německý kancléř v mnohém připomíná papeže Jana Pavla II., který byl i ve staří intelektuálně mimořádně na výši. A to i přesto, že mu fyzický stav neumožňoval vyjádřit své myšlenky zcela jasně,“ zmínil Orbán podle serveru euobserver.com.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…