VIDEO Lotře, zloději! V Rusku začalo být v politice veselo

30.08.2016 9:34

Předvolební debaty na ruských televizních kanálech běží necelý týden a političtí oponenti si již stihli vzájemně vyhrožovat fyzickým násilím a soudními žalobami. Ruská Lenta na svých stránkách zveřejnila ty „nejzajímavější“ případy.

VIDEO Lotře, zloději! V Rusku začalo být v politice veselo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Rudým náměstím v Moskvě

Politických debat, které ruským občanům zprostředkovávají čtyři televizní kanály a tři rozhlasové stanice, se mohou účastnit představitelé všech politických stran, které vstoupily do letošního volebního klání.

Těchto stran, které se budou 18. září ucházet o hlasy voličů, je dohromady čtrnáct. Zástupce ze svých řad, kteří se debat účastní, si strany vybírají sami. Debaty budou probíhat až do 16. září. 17. září, tedy jeden den před samotnými volbami, je v Rusku tak zvaný „den ticha“, kdy je zakázána jakákoli politická agitace.

Politické debaty odstartovaly 22. srpna na televizním kanálu „Rossija 1“. Debata mezi Vjačeslavem Malcevem a Rifatem Šajchutdinovem se týkala převážně ekonomiky. Kandidát do Státní dumy za stranu Parnas Malcev vyzýval k „natahování carů na skřipec“, čímž odkazoval na aktuální vládnoucí elity a vypořádání se s nimi podobně jako v roce 1917. Oponent ve studiu jeho slova považoval za „blouznění“ a odkazy k revoluci usměrňoval popisem situace na Ukrajině.

Tato debata ovšem v televizním studiu neskončila. Po jejím odvysílání se k Malcevovým komentářům měl potřebu vyjádřit lídr motocyklového klubu „Noční vlci“ a zakladatel hnutí „Antimajdan“ Alexandr Zaldostanov, který je známější pod přezdívkou Chirurg. Zaldostanov ze Sevastopolu Malcevovi pohrozil tím, že „ho pověsí za jazyk“ a „natáhne na skřipec“. Malcev ve své odpovědi Chirurga nazval „bojovným klaunem“.

Hned následující den byly na programu debaty týkající se primárně sportu a v té době probíhajících olympijských her v brazilském Riu. Do křesla televizního studia usedl všem dobře známý lídr politické strany LDPR Vladimir Žirinovskij. Proti němu zasedl šéf strany Zelených Oleg Mitvol.

Žirinovskij na nic nečekal a ihned zkraje debaty nazval stranu Zelených „pseudoopoziční stranou“. Mitvol si nenechal nic líbit a svého oponenta ve své odpovědi obvinil z toho, že se jen „projíždí v mercedesu za peníze daňových poplatníků“.

Nato lídr LDPR Žirinovskij spustil svou klasickou smršť. „Vás odevšad vyhnali. Takoví avanturisté se v Rusku snaží dostat k moci! Hraboun! Takové lotry nelze pustit blízko moci.“ Později Žirinovskij přímo ve studiu svému oponentovi pohrozil soudem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…