VIDEO Ľuboš Blaha: Nechte Venezuelu! Bahrajn, Katar, tam je to ještě horší. Proč tam nejdeme měnit režim

07.02.2019 12:47

Ľuboš Blaha, poslanec SMERu a marxistický filozof, zveřejnil záznam z evropského výboru, kde argumentuje proti tomu, aby Slovensko uznalo Juana Guiadóa za prezidenta Venezuely. „Problémem Venezuely není to, že je tam nedostatek demokracie, ale že má největší zásoby ropy, statisticky, a že neposlouchá. Saúdská Arábie má taktéž velké zásoby ropy, ale poslouchá Spojené státy americké,“ tvrdí Blaha. Slovensko by dle něj mělo zůstat neutrální. Tento názor sdílí i předseda SMERu Robert Fico.

VIDEO Ľuboš Blaha: Nechte Venezuelu! Bahrajn, Katar, tam je to ještě horší. Proč tam nejdeme měnit režim
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Slovenský poslanec Ľuboš Blaha ze strany Smer

„Hrozí válka, kterou chtějí nebo ji navrhují jako jednu z možností Spojené státy americké, a obávám se, je to můj osobní názor, ale myslím si, že je to názor i mnohých lidí na Slovensku, že nám tu hrozí druhý Irák,“ řekl poslanec. Že je situace v zemi zlá, prý víme všichni, ale otázka podle Blahy zní jinak. Zda to Slovensku dává právo zasahovat do vnitřních záležitostí Venezuely a porušit tak Chartu OSN a základní princip národního práva, kterým je národní suverenita.

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí

Upozornil na to, že nedemokratických režimů je spousta. „Proč nejdeme do Saúdské Arábie? Proč nejdeme do afrických států, jako je Egypt?“ ptá se Blaha a jmenoval další jako Bahrajn či Kuvajt. „To všechno jsou despocie, které kdyby měly alespoň venezuelskou demokracii, tak by tam ti lidé byli nadšení,“ mínil poslanec. Podle něj se ve Venezuele vedly spory o to, kdy se měly konat volby a zda se podplácelo, či ne, což nejsou problémy evropským demokraciím neznámé. Zatímco v Saúdské Arábii podle Blahy žádné volby nejsou. Dále uvedl, že Saúdové mohou za válku v Jemenu a stále mají v zákoníku trest za čarodějnictví. A této zemi podle poslance ještě Britové a Američané prodávají zbraně k zabíjení dětí v Jemenu.

„Problémem Venezuely není to, že je tam nedostatek demokracie, ale že má největší zásoby ropy, statisticky, a že neposlouchá. Saúdská Arábie má taktéž velké zásoby ropy, ale poslouchá Spojené státy americké,“ tvrdí Blaha. Podle něj je nepředstavitelné, aby Slovensko bylo lokajem USA v další ropné invazi.

Pak se pustil do Juana Guiadóa. Legitimitu si prý bere z parlamentních voleb z roku 2015, kde jeho strana získala 6 % hlasů, a to ještě pod bývalým předsedou Lopézem. Guaidó získal předsednictví v Národním shromáždění, protože skutečný lídr opozice rezignoval. Maduro dle jeho informací získal ve volbách 67 % hlasů, takže jeho legitimita je větší. „Legitimitou“ současného lídra opozice je údajně jenom to, že studoval v USA a volá si s Donaldem Trumpem.

Slovensko by podle něj mělo zaujmout neutrální postoj, kdy neuzná Guiadóa, ale nebude se ani vyjadřovat k vnitřním záležitostem Venezuely. A pustil se do Ukrajiny, která opozičního předáka uznala. Prý až tam budou volby, tak Rusko také bude moci říct, že je neuznává, protože nehlasovaly 3 miliony lidí žijící v Ruské federaci a nebyli při nich pozorovatelé. A to samé si pak mohou říct Číňané, Francouzi v Africe… A rozbije to podle Blahy svět na kousky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…