VIDEO ,,Migranti jsou odpad a ženy mají vydělávat méně." Volby v Polsku: Tento muž uspěl

14.10.2019 14:05

Výsledky polských voleb jsou téměř definitivní a je jasné, že vládnoucí Právo a spravedlnost zvítězilo s čísly, o kterých si i Andrej Babiš může nechat jen zdát. Politici ODS už svému partnerovi z europarlamentu gratulovali. A se zlou se potázali. A do polského Sejmu míří také veterán z řad europoslanců. V europarlamentu demonstrativně hajloval proti německému návrhu a urazil všechny evropské feministky.

VIDEO ,,Migranti jsou odpad a ženy mají vydělávat méně." Volby v Polsku: Tento muž uspěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celoevropský protest proti válkám spojený s pochodem před úřad vlády a vyzváním vlády k demisi. Tématem byla také uprchlická krize

Výsledky voleb v Polsku jsou již téměř definitivní. Podle stránky Europe Elects je sečteno 91 % všech hlasovacích lístků. A výsledky jsou následující. Vládní Právo a spravedlnost má zatím 44,6 %. Koalice opozičních stran, z nichž nejznámější je Občanská platforma, se zmohla na 26,7 %, následuje Levice s 12,3 %, dále Polská lidová strana s 8,6 % a na závěr Konfederace, jež vznikla před volbami do Evropského parlamentu a která nezískala v těchto volbách ani jedno křeslo. V nynějších volbách dle prozatímního součtu tato strana získala 6,8 %.

 

Je téměř jisté, že vládu bude opět sestavovat Právo a spravedlnost. Straně k výsledku poblahopřáli i čeští politici z ODS, s níž je Právo a spravedlnost ve stejné frakci v Evropském parlamentu.

Jan Zahradil poblahopřál mezinárodně slovy: „V Polsku dosáhl náš koaliční partner z ECR, strana Právo a spravedlnost naprosto výjimečných výsledků. Nestává se často, aby strana takto posílila po 4 letech ve vládě. Ale navzdory všem předpokladům se tak stalo. Gratuluji a přeji vše nejlepší!“

Petr Fiala popřál na Facebooku: „Blahopřeji straně Právo a spravedlnosti a jejímu předsedovi J. Kaczynskému k přesvědčivému vítězství v polských parlamentních volbách. ODS s PiS dlouhodobě spolupracuje ve společné frakci v Evropském parlamentu.

Spolupráce našich zemí je důležitá pro rozvoj Střední Evropy i pro prosazování rozumné reformy EU.“

Což ovšem v komentářové sekci nebylo po chuti. Ozývaly se hlasy, že Kaczynského Fiala chválí za něco, co vyčítá Babišovi. Spolu s oznámeními, že toto činí ODS nevolitelnou.

Výsledek Práva a spravedlnosti není jediným překvapením polských voleb, překvapila i Konfederace. Jedním z lídrů Konfederace je Janusz Korwin-Mikke. Tento liberálně konzervativní politik má již za sebou dlouhou kariéru, mimo jiné i jako europoslanec. V této instituci vzbudil nejedno pozdvižení, jednak v roce 2015, kdy při kritice německého návrhu ilustrativně zahajloval, dále pak v roce 2017, kdy se dopustil výroku, že ženy jsou menší, slabší a méně inteligentní, a tudíž musí i méně vydělávat. Což dokládal výsledky žen ve školních fyzikálních olympiádách nebo v řadách profesionálních šachistů.

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí
Další kontroverze spojené s jeho osobou jsou jeho výroky na adresu práce se štítících migrantů, které nazval „lidským odpadem“ a tvrzením, že kdo dává dávky nezaměstnaným, tak by mu měla být useknuta ruka, protože kazí morálku společnosti. Proslul také svým odporem k demokracii a propagací návratu k monarchii. Právě proto se jeho iniciály JKM v Polsku prý překládají jako „Jeho královská milost“. Janusz Korwin-Mikke byl členem polského Sejmu v letech 1991 až 1993, po 26 letech se tedy do funkce vrátí.

reklama

autor: kas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…