VIDEO Na řeckých hranicích je vřava. Dorazily desítky tisíc uprchlíků a chtějí projít

01.03.2020 11:24

K řeckým hranicím od pátku dorazilo z tureckých měst, zejména z Istanbulu, nejméně 13.000 běženců, píše ČTK s odkazem na informace turecké mise Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Podle tureckého ministra vnitra Süleymana Soylua k hranicím s Řeckem přišlo na 36.800 běženců. Běženci z Blízkého východu a z Asie se v Turecku začali masově přesouvat k hranicím poté, co Ankara oznámila, že hranici otevírá.

VIDEO Na řeckých hranicích je vřava. Dorazily desítky tisíc uprchlíků a chtějí projít
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Počty migrantů, kteří přicházejí přes Edirne k hranicím, během dne výrazně vzrostly, dorazila řada aut, taxíků a autobusů z Istanbulu,“ uvedl šéf turecké mise IOM Lado Gvilava. Většinou jde o muže, ale jsou mezi nimi i mnohé rodiny, které cestují s dětmi.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu v neděli uvedl vyšší čísla, podle jeho slov k hranicím přišlo na 36.800 běženců. Řecká vláda obvinila turecké úřady, že migranty na hranice vozí a že kvůli oznámení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o otevření hranic Řecko čelí „masovému organizovanému ilegálnímu pokusu o narušení hranic“.

Šéf řecké diplomacie Nikos Dendias informoval své unijní kolegy o situaci a šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella požádal o svolání mimořádné schůzky ministrů zahraničí EU.

Na případnou migrační vlnu se připravují i další evropské země. Například maďarský premiér Viktor Orbán dnes oznámil, že jeho vláda posílí jižní hranici. Učinil tak poté, co mu v pátečním telefonátu Erdogan řekl, že Ankara už nemůže dál zadržovat tok migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…