VIDEO Nad Hradem zavlály rudé trenky. "Pražská kavárna se fašizuje," oplácel aktivistům Ovčáček

20.09.2015 10:02

Aktivisté ze skupiny" Ztohoven" stáhli na Pražském hradě standartu prezidenta a místo ní tam vyvěsili rudé trenky. chtějí tím prý ukázat, že se současný prezident nestydí vůbec za nic, ačkoli by se stydět měl. Mluvčí prezident Jiří Ovčáček kontroval, že jde o projev fašizace.

VIDEO Nad Hradem zavlály rudé trenky. "Pražská kavárna se fašizuje," oplácel aktivistům Ovčáček
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Ázerbajdžánu

„Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ komentovali to aktivisté. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na to ještě v noci reagoval slovy: „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů.“ "Hrad pošpinili 15. března 39 vlajkou nacisté. Pak už se toho nikdo neodvážil, ani sovětští okupanti. Až nyní vandalové vydávající se za umělce," napsal Ovčáček na Twitter později.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková dnes dopoledne sdělila, že policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR v sobotu odpoledne zadržel tři muže ve věku od třiatřiceti do jedenačtyřiceti let, kteří odcizili vlajku prezidenta republiky. "Zjistili jsme, že jde o muže, kteří již mají trestní minulost. Příslušníci ochranné služby je předali pražským policistům," dodala.

Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová na webu uvedla, že policisté mužům sdělili podezření z přečinu výtržnictví v souběhu s krádeží ve spolupachatelství. "Odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty," popsala mluvčí možný trest. Vyšetřování policie vede ve zkráceném přípravném řízení. "Bude rozhodnuto ve lhůtě 14 dnů," dodala Zoulová.

Recesisté ale mají za to, že si Zeman takové "ocenění" zaslouží, vzhledem k tomu, že se stýká s diktátory, jezdí se klanět do komunistické Číny a poradce mu dělá někdejší důstojník čínské komunistické armády. Připomněli také prezidentovo vrávorání nad korunovačními klenoty. Skupina, která si za své akce z minulosti vysloužila i trestní stíhání, Zemanovi vyčítá i to, že nechal stíhat člověka, který po něm vloni na podzim hodil vejce.

Akce Ztohoven byla podle Ovčáčka zřejmě dlouhodobě připravovaná a usnadnilo ji to, že se nyní Nový královský palác opravuje a je u něj lešení. "Selhaly bezpečnostní složky, a proto se jedná o tom, jak zajistit, aby se podobná situace neopakovala," řekl mluvčí ČTK. Nová opatření by ale neměla být na první pohled viditelná. "Rozhodně nebude řešením to, že bychom nějakým způsobem uzavírali Hrad před širokou veřejností nebo návštěvníky ze zahraničí," doplnil Ovčáček.

Skupina Ztohoven vešla ve známost svými intervencemi do veřejného prostoru. Z nejznámějších je akce Mediální realita, při které se napojila do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Na výstavě v pražském centru DOX také zveřejnila telefonní čísla některých politiků. Kvůli svým aktivitám se členové skupiny dostali do konfliktu se zákonem už dříve.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…