VIDEO Naštvaní Turci mlátí do hrnců a kříčí z okna, že Erdogan je zloděj

17.04.2017 10:41

Ve včerejším tureckém referendu bylo těsným rozdílem rozhodnuto o prosazení ústavních reforem, které zaručí prezidentu Erdoganovi bezprecedentní pravomoci. Opozice se nevzdává a výsledek referenda zpochybňuje.

VIDEO Naštvaní Turci mlátí do hrnců a kříčí z okna, že Erdogan je zloděj
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Erdogan - sultán.

V neděli večer turecká volební komise vyhásila výsledek referenda o ústavních reformách, ve kterém těsným rozdílem zvítězila kampaň „ano“, jejimž cílem bylo udělit současnému prezidentu Turecka více pravomocí. 

Turecký národ vyjádřil v rámci referenda své přání na změnu politického systému v zemi. Z turecké parlamentní demokracie se tak stane prezidentský stát, ve jehož čele by mohl stát současný prezident Recep Tayyip Erdogan teoreticky až do roku 2029.

Zástupci hlavní opoziční strany v Turecku CHP se již nechali slyšet, že kvůli „některým narušením volebního procesu“ se výsledek referenda chystají zpochybnit, informuje Deutsche Welle

Anketa

Myslíte, že Donald J. Trump vojensky udeří proti Severní Koreji?

hlasovalo: 4469 lidí

K výsledku referenda v Turecku se vyjádřil i bývalý prezident Evropského parlamentu Martin Schulz.

„Těsný výsledek referenda poukazuje na jednu věc: Erdogan není Turecko. Odhodlání hájit demokracii a lidská práva musí pokračovat,“ napsal Schulz na Twitter. 

Výsledek referenda znovu dokázal to, jak nesmírně polarizovaná je turecká společnost. Erdogan dokázal zvítězit i přes to, že pro své ústavní změny nezískal podporu ve třech největších tureckých městech – Istanbulu, Ankaře a Izmiru. 

V Istanbulu se dokonce prý vydali někteří lidé do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s výsledkem referenda tím, že bouchali do kastrolů a hlasitě obviňovali Erdogana, že je zloděj a podvodník.

 

Nedlouho po ohlášení výsledku referenda se na internetu objevily záběry oslavujících Turků žijících za hranicemi Turecka. Mnoho se jich sešlo například v centru Berlína. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…