VIDEO „Nesouhlasím. Jen pitomec by volil podvodnou Hillary.“ Čulík si dirigoval rozhovor s komentátorem vlastního webu

27.01.2017 13:21

Mimo jiné i na serveru Youtube.com se objevilo video s rozhovorem šéfredaktora Britských listů Janem Čulíkem se zahraničněpolitickým komentátorem stejného webu Danielem Veselým. Diskutovali především o tom, co vedlo k tomu, že prezidentem USA byl zvolen Donald Trump.

VIDEO „Nesouhlasím. Jen pitomec by volil podvodnou Hillary.“ Čulík si dirigoval rozhovor s komentátorem vlastního webu
Foto: Fotokoláž PL
Popisek: Publicisté Jan Čulík a Daniel Veselý

Veselý uvedl, že v roce 2016 došlo ke dvěma otřesům, které mainstreamová média nečekala – Brexit a zvolení Trumpa americkým prezidentem. Přiznal, že on sám se v obou případech také mýlil. „Myslím, že následující rok může být v jistém ohledu ještě horší. Jsou před námi volby ve Francii a Německu a populistické tendence, které zvítězily v Británii a Spojených státech, se mohou projevit i dále. Francie a Německo jsou klíčové země.“

Podle Veselého bychom měli řádně reflektovat důvody, které vedly ke zvolení Trumpa a k Brexitu. „To není v českém tisku skoro vůbec a mám obavy, že se to neděje tolik, jak bych si představoval, ani v zahraničním tisku,“ posteskl si.

Co tedy podle něj vedlo ke zvolení Trumpa? „Tam máme konkrétní věci, které zůstaly neřešeny během prezidentství Baracka Obamy. Proč prohrála kandidátka establishmentu, perfektně připravená pro tuto funkci? Nebyla tam řešená ekonomická situace.“ Čulík nesouhlasil s tím, že by Clintonová byla perfektně připravená: „Jenom pitomec si zvolí kandidátku, která potenciálně bude mít problémy s prozrazenými nebo zmizelými e-maily a velmi lehce bude napadnutelná jako podvodná Hillary,“ podotkl. „To je pravda. Ale máme tady konkrétní kroky Demokratické strany, které k tomu vedly. Vycházejme z WikiLeaks. Můžeme říct, že je to ruská propaganda nebo něco takového. Zatím nebylo plně prokázáno, že je to ruská propaganda, pozor,“ uvedl Veselý.

Čulík upozornil, že jsou informace, že server WikiLeaks měl k dispozici hackerské materiály z republikánské strany, ale zveřejnil jen ty proti demokratické straně, nikoliv ty proti republikánské straně. Veselý souhlasil s tím, že práce WikiLeaks není objektivní. „Ale vycházejme z reálných důvodů. Tady jde o to, že demokratická strana měla prostě plán, jak ty šílené kandidáty, jako byl Trump, Carson a Cruise, zviditelnit natolik, aby byli nevolitelní mainstreamem a aby jejich kandidátka Clintonová vyhrála. Zároveň víme, že podrazili nohy Berniemu Sandersovi, který mobilizoval miliony voličů, i z Occupy Wall Street, i z demokratické strany. Přitom podle průzkumů veřejného mínění mohl porazit Donalda Trumpa ve volbách, protože oslovoval frustrované voliče. Kdežto Hillary Clintonová byla zastánkyně establishmentu, který prostě měl a má své mouchy,“ upozornil Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …