VIDEO Nevzdělaným lidem se líbí, jak Trump plácá blbosti, pravila spisovatelka z USA. A Jan Čulík dodal...

24.01.2017 11:02

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík diskutoval se spisovatelkou Helenou Drašnarovou, která žila ve Spojených státech déle než třicet let, o tom, jak je možné, že Američané zvolili svým prezidentem Donalda Trumpa. Rozhovor je mimo jiné dostupný na serveru Youtube.com.

VIDEO Nevzdělaným lidem se líbí, jak Trump plácá blbosti, pravila spisovatelka z USA. A Jan Čulík dodal...
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík v Debatním klubu

„Amerika jej nezvolila, to umožnil americký volební systém,“ upozornila Drašnarová v narážce na to, že pro Hillary Clintonovou hlasovalo téměř o tři miliony voličů více. S Čulíkem se shodli na tom, že americký volební systém byl vytvořen s myšlenkou dávat přednost venkovu „před sofistikovanými městy“.

Drašnarová uvedla, že se zvolením Trumpa příliš nesouhlasí. „Domnívám se, že Donald Trump nebo člověk jeho ražení není fit vykonávat tuto funkci. Nicméně toto není problém Donalda Trumpa. I kdyby zvolen nebyl, bylo by tam 50 nebo 60 milionů lidí, kteří jej volili a byli skálopevně přesvědčeni, že tohle je odpověď na jejich problémy.“

Celé video je ZDE

Proč si Drašnarová myslí, že Trump není způsobilý být americkým prezidentem? „Myslím, že svým temperamentem, svou zkušeností a podstatou své osobnosti. Já se domnívám, že je maligní narcista. A takový člověk nemá mít přístup k těm důležitým knoflíkům.“

Čulík si myslí, že Trump postupoval v kampani geniálně, že dokázal zmáčknout ty správné knoflíky, aby lidé na něj reagovali a aby pro něj hlasovali.

„To je částečně jeho schopnost, jeho čich, a částečně televizornost americké společnosti,“ říká Drašnarová.

Čulík také poukázal na ruskou novinářku, která srovnala Trumpa s Putinem a vyšlo jí, že toho mají mnoho společného. Mimo jiné i to, že oba lžou. Podle Čulíka Trump mnohokrát lhal v kampani. Lež prý bere jako příznak moci, já můžu lhát, mně lež projde, stejně prý postupuje i Miloš Zeman. A možná americké veřejnosti tato moc imponovala, myslí si Čulík. „To mě nenapadlo se na to takhle podívat, ale můžete mít pravdu,“ přitakala Drašnarová.

V Americe je prý špatné školství. „Třicet procent absolventů středních škol neumí číst a psát,“ uvedla. Podle ní také v Americe mizí střední třída. „A tito lidé, kteří nejsou vzdělaní a mají pocit, že se na ně kašle, a mají asi pocit správný, tak jim asi imponoval, když plácal ty blbosti,“ podotkla Drašnarová.

„Možná je to světový fenomén, že lidé, kteří dokáží drze lhát voličům, tak ti budou populární, protože tím projevují svou moc. A tím pádem voliči si myslí, že oni to za ně vyřeší,“ podotkl Čulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…