VIDEO Orbán zaskočen staříkem. „To ještě někdo další kupuje?“ Nikdo. Naprostý výsměch nářkům EU

07.07.2021 19:52

V Evropské unii se ozývají stále naléhavější hlasy pro zavedení záruk svobody médií. Děje se tak především v reakci na dění v Maďarsku, kde jsou podle mnohých útoky na svobodu tisku. Maďarský poslanec Evropského parlamentu a zakládající člen strany FIDESZ Tamás Deutsch, který je dobrým přítelem maďarského premiéra Viktora Orbána, sdílel na sociální síti video, kterým chce demonstrovat, že svoboda tisku zde rozhodně v ohrožení není. V něm se totiž předseda vlády vydal na vlastní pěst do novinových stánků v Budapešti. Podívejte se sami, co se od místních dozvěděl.

VIDEO Orbán zaskočen staříkem. „To ještě někdo další kupuje?“ Nikdo. Naprostý výsměch nářkům EU
Foto: Twitter Tamás Deutsch
Popisek: Viktor Orbán si kupuje protivládně naladěné noviny u trafikanta

Vláda Viktora Orbána je silně kritizována českými i zahraničními politiky za to, že má kontrolu nad naprostou většinou médií v Maďarsku. Svoboda tisku a svoboda projevu jsou podle nich v ohrožení. 

Tamás Deutsch, vedoucí představitel strany FIDESZ a současný poslanec Evropského parlamentu, se snaží ukázat, že situace rozhodně není tak vážná. Na svém twitteru uveřejnil video v hlavní roli s Viktorem Orbánem, který se vydal osobně za prodejcem novin, aby mu ukázal, že v novinovém stánku má k dispozici celou řadu článků kritických vůči Orbánově vládě.

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí

Orbán nejdříve s překvapeným trafikantem naváže přátelskou řeč a poté se mu svěří, co jej k němu skutečně přivádí. „Přišel jsem, protože Maďarsko dali na seznam nepřátel svobody tisku,“ vysvětluje maďarský premiér prodejci novin.

„Opravdu,“ reaguje celkem překvapeně trafikant. „Ano, nějaká organizace, která patří strýčkovi Georgi Sorosovi,“ přibližuje dále Orbán, že mezinárodní novinářské sdružení Reportéři bez hranic zařadilo poprvé na seznam politiků, kteří obzvláště drasticky potlačují tisk, šéfa vlády unijní země. Rovněž Orbán dlouhodobě kritizuje občanské organizace, které Soros sponzoruje. Vadí mu například i to, že se stavějí proti přísné antiimigrační politice jeho vlády a prosazují liberálně-demokratické hodnoty.

Poté Orbán ve své řeči pokračuje: „Myslel jsem si, že půjdu hledat místo s tradičním prodejcem novin,“ sděluje, načež mu smějící se prodejce potvrzuje, že je tedy na správném místě.

„Chtěl jsem si prohlédnout a koupit některé noviny, které jsou kritické vůči vládě,“ rozhlíží se Orbán na novinové plátky kolem sebe. Prodejce mu ihned ukazuje jedno vydavatelství za druhým, které vůči současné vládě razí kritickou rétoriku. Podává mu například týdenní maďarský politický časopis vydávaný v maďarské Budapešti 168 Óra, česky 168 hodin.

Nato se premiér Orbán zajímá, jak často noviny tohoto typu lidé kupují. Prodejce odpovídá, že téměř vůbec: „Už několik týdnů se jich nedotkli,“ zní jeho odpověď.

„Svoboda tisku je na tom asi opravdu bídně, když nás pomlouvají jen v těchto novinách,“ poznamená na to maďarský předseda vlády, kterému prodejce vzápětí doporučí koupit si ke čtení noviny Népszava, jde o sociálnědemokratické maďarské noviny.

Po chvíli se Orbán s velkým poděkováním loučí a při odchodu z trafiky se ještě střetává s postarším mužem, který při pohledu na to, co si odnáší v rukou za noviny, na Orbána potěšeně zavolá: „Jsem rád, že kromě mě kupuje Népszavu i někdo jiný,“ pousmál se.

 

 

Jak bylo zmíněno, v rámci EU se na situaci v Maďarsku dívají zcela rozdílnou optikou. Unie už dlouho hledá cestu, jak zde ochránit svobodu médií. Například česká eurokomisařka Věra Jourová vyjádřila o svobodu médií v Maďarsku velké obavy. „Média nejsou jen ekonomický sektor, je to důležitý pilíř demokracie a vlády práva,“ vyzývala na půdě europarlamentu opakovaně politiky, aby společně našli nástroje, které by EU mohla využít proti těm, kteří se média ve svých zemích snaží oslabovat.

Zároveň Brusel v posledních dnech vyžádá tvrdý postup vůči maďarskému zákonu o LGBT. Pokud Maďarsko nezruší sporné pasáže nového zákona diskriminujícího sexuální menšiny, zahájí s ním Evropská komise řízení kvůli porušování práva Evropské unie. V diskusi s poslanci Evropského parlamentu to ve středu prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, která označila normu kritizovanou velkou většinou unijních lídrů za ostudnou. Také většina europoslanců se k zákonu staví kriticky a část z nich chce vyzvat země EU k ráznějšímu postupu vůči Budapešti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…