VIDEO Pekarová? Co to je? Pitomé otázky paní Gajdůškové. Klaus mladší se po svém vyjádřil i o ČT a Moravcovi

07.02.2019 14:38

Václav Klaus mladší je v poslední době v centru pozornosti kvůli svému zákonu, který má zajistit svobodu slova na sociálních sítích. Právě o tom, ale i o jiných věcech se bavil s Čestmírem Strakatým v Prostoru X magazínu Reflex. Politik odhalil, že čas od času uvažuje, že by s dráhou poslance skončil, pokud by ničeho nedosáhl. Opět uvádeěl na pravou míru incident „Pojď ven“ ve Sněmovně. A při diskusi o zákonu proti neoprávněnému mazání příspěvků na veřejných sociálních sítích došlo i na jeho poslaneckou kolegyni Pekarovou Adamovou. „Já třeba s touhle dámou nebo slečnou nebo co to je zásadně nesouhlasím, ale vždy budu hájit právo, aby ty své řeči mohla vésti. A voliči rozhodnou, co je pravda, a co není,“ říká populární politik ODS.

VIDEO Pekarová? Co to je? Pitomé otázky paní Gajdůškové. Klaus mladší se po svém vyjádřil i o ČT a Moravcovi
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

Hned na úvod řekl Klaus něco, co moderátora překvapilo. Prý čas od času uvažuje, že by v politice skončil, protože je otec čtyř dětí, aktivní sportovec, a politika vyžaduje, aby se jí člověk věnoval naplno. Nechtěl by skončit hned, ale potom, až by mu vypršel mandát. Do politiky prý šel něco změnit, takže živit se jako řadový poslanec mu nevyhovuje.

Čestmír Strakatý uvedl, že Klaus mladší musí o své názory hodně bojovat, i vnitrostranicky, a zeptal se ho, zda tedy svou budoucnost vidí v ODS. Klaus to komentoval tak, že tento rozštěp je skoro ve všech větších stranách, protože se tyto formovaly na začátku 90. let podle úplně jiných základů, ale moderní doba pak před členy staví zcela nové problémy.

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí

Svou budoucnost jako zodpovědný člověk stále vidí v ODS, hlasuje s klubem, když je závazné hlasování. Strakatý mu předhodil, že hlasuje „i s někým jiným“, tedy že hlasoval pro Radka Kotena z SPD a podpořil Ladislava Jakla. Klaus odvětil, že podpořil všechny předsedy výborů, jak byla dohoda Sněmovny, a i on byl zvolen hlasy SPD a ANO za předsedu školského výboru. „Tady vždycky vyběhnou ty svatoušci, lidovecký nebo STANistický a něco tam říkaj, já na to moc nereaguju,“ dodal poslanec.

Moderátor také připomenul incident, kdy poslanec SPD Volný vyzýval další poslance, ať „jdou ven“. Klaus na to reagoval, že nechce dělat advokáta panu Volnému, ale že situace ve Sněmovně byla napjatá a stenozáznam ukazuje, že Birke vyzýval Volného ke konfrontaci. Prý se ozývala slova „šmejde“ a „grázle“. Atmosféra se Klausovi nelíbila, byl by radši, kdyby Sněmovna projednávala případ řidiče kamionu, který ve Francii dostal dva roky za to, že mu do kamionu vlezli migranti, ale ministerstvo zahraničí mu nijak nepomohlo.

Strakatý pak přidal citáty Jany Černochové a Miloše Vystrčila o Klausových názorech na mise v Afghánistánu. Klaus pravil, že spolustraníky příliš nekomentuje, svou kolegyni Černochovou má prý lidsky rád, politicky mu občas přijdou její názory  přepjaté. Ale o tom si s ní prý radši pohovoří u piva, než aby o ní něco říkal do televize.

Misi v Afghánistánu přirovnal k Vietnamu, a to i způsobem boje. Na otázku, zda by se tedy Česko mělo  stáhnout z této země, však definitivní odpověď nedal. Podle něj sice přítomnost českých vojáků ke zlepšení nevede, ale na druhou stranu uznává členství Česka v mezinárodních organizací a závazky k nim.

Moderátor ho pak konfrontoval se slovy předsedy ODS Petra Fialy, který se v Otázkách Václava Moravce vyjadřoval negativně o zákonu, jejž Václav Klaus mladší předložil, o sociálních sítích. Poslanec ODS na to namítl, že tento rozhovor neviděl, ale na klubu bylo odhlasováno, že návrh zákona mohou poslanci předložit a tam Petr Fiala mlčel. Klaus také vyslovil podezření, jestli v pořadu nebyl Fiala pod tlakem moderátora Moravce.

U toho zákona ještě zůstali. Klaus zopakoval, že EU vyčlenila další úředníky, aby určovali, co je dezinformace, a co ne, a dokonce se chystá podporovat „zvlášť důvěryhodná nezávislá média“. „Nevím, jestli vy to budete, protože jste takovej málo agresivní, ale kdybyste trochu přidal, tak taky možná něco dostanete,“ zažertoval Klaus a dodal, že podle něj jde o propagandu a útok na svobodu slova. Moderátor se ho pak zeptal, jak ví, že se bude jednat o cenzuru. „Když o něčem tvrdíte, že je to dezinformace, tak to vyžaduje nějakou autoritu, která rozhodne, co dezinformace je, a co není. Je řada lidí, která si myslí, že pokaždý, když já otevřu pusu, tak je to dezinformace, já si to myslím třeba o poslankyni Pekarové Adamové, ale to už je trochu věc názoru, a to se rozhoduje ve volbách. Já třeba s touhle dámou nebo slečnou nebo co to je zásadně nesouhlasím, ale vždy budu hájit právo, aby ty své řeči mohla vésti. A voliči rozhodnou, co je pravda a co není,“ popsal problém navrhovatel zákona.

V průběhu debaty se Klaus pustil i do jiné známé poslankyně. To když se moderátor hrozil nad dotazem poslance Okamury, který se na základě stížnosti občana zajímal u ministra kultury, kolik peněz z rozpočtu jde na Muzeum romské kultury. „Ta otázka mi přijde hloupá, ale nerad bych byl člověk, který bude rozhodovat, že poslankyně Gajdůšková nemůže vznést pitomou otázku na ministra Brabce,“ komentoval to Klaus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …