VIDEO Rudí pohraničníci zahradili na 40 let stezky rozsévačů smrti a společenského rozvratu, znělo v plném sále tleskajících lidí

12.10.2016 8:02

Muž s tričkem zobrazujícím Vladimira Putina, velký sál plný bývalých pohraničníků i sympatizantů SNB, vzpomínky na „mírovou“ obranu hranic. Tak vypadalo podle zveřejněného videa poslední velké červnové setkání Klubu českého pohraničí, na které zavítal šéf Svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Informoval o tom server Lidovky.cz, který upozornil na to, že KČP je už delší dobu v hledáčku ministerstva vnitra.

VIDEO Rudí pohraničníci zahradili na 40 let stezky rozsévačů smrti a společenského rozvratu, znělo v plném sále tleskajících lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSBZ Jaroslav Vodička

Na videu jsou vidět desítky mužů v důchodovém věku, část z nich drží v rukou jakési prapory. Na některých z nich lze zahlédnout nápis „Klub českého pohraničí“. Někteří z vlajkonošů mají na sobě předlistopadovou zelenou vojenskou uniformu, jeden z nich má na hlavě zelenou důstojnickou čepici a tričko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Proces skončí a přistupuje se k projevům. Jeden z nich má například předlistopadový ministr obrany Miroslav Vacek, jiný pak předseda Klubu českého pohraničí Milan Richter.

„Českoslovenští pohraničníci byli vojáky studené války. Je však třeba zdůraznit, že stáli na straně obrany míru a společenského pokroku. Neohrožovali naše sousedy. Zahradili na 40 let stezky rozsévačů smrti a společenského rozvratu,“ řekl Richter v projevu, který později přetiskly komunistické Haló noviny. Na místě se prý dočkal bouřlivého potlesku.

Server poukazuje na to, že Klub českého pohraničí se v minulosti kvůli svým aktivitám hned několikrát dostal do zprávy o extremismu vypracované ministerstvem vnitra. Poprvé se tak stalo v roce 1995 a poslední zmínka je před dvěma lety.

Setkání k 65. výročí o přijetí zákona o ochraně státních hranic, které na konci června v Nymburku uspořádal Klub českého pohraničí, byl přítomný i předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, který v minulosti kandidoval za stranu Strana práv občanů Zemanovci, která tehdy nesla v názvu jméno současné hlavy státu Miloše Zemana.

Celý text  ZDE

„Jako slušná organizace, když jsme někam pozvaní, tak se toho zúčastníme. Dohodli jsme se ve vedení, že tam pojedu a že si vyslechnu, co se na Klubu českého pohraničí děje. Uctívají historii a my uctíváme historii taky a historii chceme dělat proto, aby se neměnila,“ sdělil Vodička serveru Lidovky.cz.

Organizaci pohraničníků nepovažuje za extremistickou. „Nebudu odsuzovat lidi, kteří bránili nějakou hranici ze zákona. Sloužili jako vojáci a byli pod rozkazem. Jaké jsou zákony, takové jsou zákony, a když napadáte Klub českého pohraničí, tak by se mělo říct, že ty zákony byly špatné,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…