VIDEO Sobotka? Andrej Babiš otevřeně a zle promluvil, jak funguje premiér

23.08.2017 10:57

Andrej Babiš se v rozhovoru pro regionalnitelevize.cz ostře pustil do tradičních politických stran, zejména do sociálních demokratů a hlavně premiéra Bohuslava Sobotky. Neopomenul ani okomentovat kauzu Čapí hnízdo.

VIDEO Sobotka? Andrej Babiš otevřeně a zle promluvil, jak funguje premiér
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

„Je to jednoznačně pokus ovlivnit příští sněmovní volby, kde se skutečně rozhodne o tom, jestli zvítězí zkorumpovaný klientelistický systém, který tady budovaly tradiční politické strany,“ uvedl Babiš k současné kauze Čapí hnízdo. „Určitě to není náhoda, že to vylezlo ven. Je to Kubiceho zpráva číslo dvě,“ sdělil Babiš. Podle něj jde o deset let starou věc, která byla všemi kontrolovaná. 

Na dotaz moderátorky, zda tato situace není tak trochu i vina hnutí ANO, že se mu nepodařilo prosadit během uplynulých 4 let efektivní reformu policie a soudnictví, ostře kontroval: „Vy si nepamatujete, jak pan Chovanec vyhodil jediný protikorupční útvar, který nehlásil kauzy panu ministrovi vnitra a jeho podržtaškům? My jsme tehdy křičeli, že to není možné, že je to proti koaliční smlouvě, že to nikdy nebylo v plánu, ale pan Šlachta si dovolil vyšetřovat korupci ČSSD a proto musel jít,“ řekl. 

Navzdory tomu upozornil, že reforma soudnictví a policie nebude jeho priorita po případně vyhraných volbách do Poslanecké sněmovny. „My chceme ukázat lidem, že ta vláda by se dala řídit v jejich prospěch. Protože tu vládu vlastně nikdo neřídí. Pan premiér nikdy vládu neřídil, on ani nemůže těm ministrům nic přikázat, protože je na nich závislý. Ta koaliční vláda fungovala tak, že si jednotliví ministři dělali, co chtějí. Nebyl to tým. Lidé nespolupracovali. Dělaly se podrazy, a pan premiér to má geneticky dané, že dělá podrazy. On není rovný člověk,“ pustil se do Sobotky Babiš. „Byli jsme naivní, věřili jsme, že budeme spolupracovat. Ale jim šlo jen o jejich koryta. A co tihle lidé chtějí nabídnout lidem?“ pustil se i do volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, jenž je v politice podle něj rovněž velmi dlouho.

Byli jsme na špici Evropy. A kde jsme dneska?

Následně Babiš zdůraznil priority hnutí ANO. „Budeme aktivně bojovat za zastavení ilegální migrace, proti terorismu. Budeme chtít, aby fungovaly rozvědky. Když šéf německé rozvědky řekne, že ten atentátník v Berlíně vypálil školu v Itálii, ale naše zákony ho nedovolují deportovat z Evropy, tak kde to žijeme? Ta Evropa se zničí sama, pokud se něco nestane,“ zdůraznil a zopakoval, že stát by měl fungovat jako rodinná firma. Zmínil také navýšení platů učitelů či pracovníků v kultuře a sociální oblasti.  

A do Sobotkovy vlády si přisadil ještě závěrem: „Byli jsme na špici Evropy, tady je obrovská tradice, neskutečně schopný národ, a kde jsme dneska? Že máme premiéra, který se nedomluví ani jedním jazykem? To moje vnučky už mluví jazyky. A moje děti mluví čtyřmi jazyky. A co chcete v Evropě dosáhnout, když se tam nedomluvíte? A koho jsme poslali do Evropy? Měli jsme tam poslat naše nejlepší lidi, aby tam bojovali za naše národní zájmy.“ Podle něj rozhodně také není normální, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nám chce diktovat, kdo tady bude žít. A kriticky podotkl také to, že premiéra Bohuslava Sobotku řídí šéf odborů Josef Středula. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…