VIDEO Svobodní vyrazili diskutovat s mládeží na klimatický pátek. Takto to dopadlo

07.05.2022 9:15 | Reportáž

Hnutí studentů Fridays for Future svolalo na tento pátek demonstraci na pražské Malostranské náměstí. Po delší odmlce chtěli představitelé této ekonomické iniciativy upozornit na negativní dopady těžby uhlí na životní prostředí.

VIDEO Svobodní vyrazili diskutovat s mládeží na klimatický pátek. Takto to dopadlo
Foto: Veronika Blažková
Popisek: Svobodní diskutují s účastníky klimatického protestu

Mladí studenti, vybaveni transparenty s nápisy jako „Už nám dochází čas“, „Neudržitelný systém krade budoucnost nám všem“ nebo „Každému z nás lásku planeta dá, když na ni nebudeš s*át“, však měli nečekanou návštěvu. Této demonstrace se zúčastnili také zástupci Svobodných, kteří se naopak vybavili transparenty s nápisy jako „Chceme svobodu místo klimatického socialismu“ nebo „Petice proti uhlíkovému naturalismu“.

„Svobodní tvrdí, že to má být trh, jenž bude určovat, kterou surovinu budeme využívat, protože jedině trh vede k efektivnímu zacházení se všemi zdroji a zabraňuje tedy plýtvání,“ uvedl přímo na demonstraci Libor Vondráček, předseda Svobodných. Podle jeho slov to však neznamená, že by jeho strana prosazovala „drancování přírody“.

„Neříkáme, že nám nezáleží na naší přírodě. Ekologie i ekonomie mají stejný základ slova, a i proto je nelogické, aby tyto dva pojmy byly kladeny proti sobě. Pokud ekologie a ekonomie jdou ruku v ruce, pak teprve dochází jak k tomu, že se nevyčerpává krajina, tak k tomu, že se nevyčerpávají naše ekonomické zdroje. A zároveň nedochází k tomu, že se zbytečně naše země dostává do závislosti na někom, když sami máme poměrně dost vlastních zdrojů,“ vysvětli Vondráček.

Místopředseda Svobodných Luboš Zálom pak vysvětlil, proč chtěli protestujícím studentům nabídnout jiný pohled na problematiku těžby uhlí. „Neexistuje vědecký konsensus, že by za oteplování planety mohla průmyslová činnost,“ připomněl Zálom s tím, že se domnívá, že ekologičtí alarmisté jsou vedeni morálními stanovisky, které zhmotňuje nenávist vůči lidem, pokroku a jakémukoliv bohatství.

„Když si před pár měsíci Putin dovolil zaútočit na Ukrajinu, tak to udělal proto, že si byl jistý, že s tím Západ neudělá skoro nic, protože si ekonomicky a energeticky podmanil nejsilnější zemi v Evropě, což je samozřejmě Německo,“ pokračoval Luboš Zálom. „Ukázalo se, jak nebezpečné je zaměřit se na obnovitelné zdroje. Naopak bychom se měli soustředit na jadernou energetiku a rozumné dotěžení uhlí,“ dodal místopředseda Svobodných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…