VIDEO Teror v Paříži: Obrovský výbuch na stadionu, panika, prchající lidé

14.11.2015 7:21

Útoky, při kterých v pátek večer přišly v Paříži o život desítky lidí, nadepisují francouzské zpravodajské servery titulky "Výjimečný stav", "Série sebevražedných atentátů", "Bezprecedentní útoky". Všímají si i toho, že si útočníci vybrali černý pátek třináctého. Konstatují, že na rozdíl od lednového útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo byl terčem dav, nikoli jedinci. Už nyní je jasné, že se jedná o jeden z nejtragičtějších teroristických útoků v Evropě.

VIDEO Teror v Paříži: Obrovský výbuch na stadionu, panika, prchající lidé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvánoční Eiffelovka

Zřejmě více než desítka teroristů zaútočila kolem 21:20 SEČ koordinovaně na sedmi místech, v úzkém centru Paříže a na stadionu, kde právě zápasu mezi Francií a Německem přihlížely desítky tisíc lidí včetně prezidenta Françoise Hollandea. Terčem útoků se staly také restaurace v centru a koncertní sál, tedy místa, kam večer přišli obyvatelé města za zábavou. Malé skupiny útočníků byly podle svědků ozbrojeny samopaly a dalšími palnými zbraněmi, na obličejích neměli žádné masky.

U stadionu Stade de France nastaly zmatky v okamžiku, kdy se lidé dozvěděli, že došlo k výbuchům, po kterých byl prezident Hollande odvezen do bezpečí, aby následně řídil bezpečnostní opatření z ministerstva vnitra a mimořádné zasedání vlády. Část diváků se uchýlila na trávník hřiště a čekala na postupnou evakuaci. Policie potvrdila, že se jednalo o dva sebevražedné a jeden bombový útok.

VIDEO Exploze, která ukončila fotbalový zápas mezi Francií a Německem

VIDEO zachycující situaci na fotbalovém stadiu krátce po útoku

VIDEO Lidé opouštějí fotbalový stadion a zpívají francouzskou hymnu

Stovka mrtvých v koncertním sále

Přinejmenším tři velmi mladí útočníci stříleli do davu v koncertní síni Bataclan, v níž zůstali diváci uvězněni. Hovořilo se až o několika stovkách zadržovaných osob a stovce mrtvých. Podle policie byli tři teroristé v koncertní síni zabiti. Kapacita sálu v blízkosti místa, kde v lednu extremisté zaútočili na redakci časopisu Charlie Hebdo, je až 1500 diváků. Už v minulosti se hovořilo o tom, že by se mohl stát terčem útoků kvůli svému programu. Koncert zde večer pořádala americká skupina Eagles of Death Metal.

Po incidentech policie uzavřela metro v centru, přesně pět linek. Pařížané byli starostkou vyzváni, aby nevycházeli z domů, řada lidí ale zůstala v ulicích bez možnosti rychle se dostat do bytů, a to včetně mnoha turistů.

Pařížské školy zůstanou zavřené

Město oznámilo, že zůstanou zavřeny školy včetně univerzit, které mají vyučování v sobotu. Hollande po zasedání krizového štábu vyhlásil výjimečný stav, který má platit po celém území Francie. Zároveň se rozhodl uzavřít francouzské hranice, na kterých už v pátek ráno začaly kontroly kvůli blížícímu se klimatickému summitu. Francouzský prezidentský úřad později upřesnil, že po teroristických útocích v Paříži se zpřísní kontroly na hranicích, uzavřeny ale nebudou, jak původně avizoval francouzský prezident. Do Paříže prezident povolal vojenské posily, přijít má 1500 vojáků, kteří pomohou policejním hlídkám.

Počet zraněných se odhaduje na desítky. Do nemocnic byli povoláni lékaři a zdravotníci včetně těch, kteří jsou součástí transplantačních týmů.

Dění v Paříži se během noci z pátku na sobotu stalo nejsledovanější aktualitou na sociálních sítích. Na Twitteru vyjadřují lidé z celého světa solidaritu hashtagem #PrayForParis (Modlete se za Paříž). Lidé také sdílejí fotky slavných budov nasvícených v barvách francouzské trikolóry - což byla jedna z forem podpory Francouzů po lednovém atentátu na redakci týdeníku Charlie Hebdo, při němž zahynulo 12 lidí. Do červené, modré a bílé se tehdy oděly například londýnský stadion Wembley či newyorský mrakodrap Empire State Building.

Pokud se potvrdí dosavadní informace o zhruba 140 obětech, zařadí se teroristické útoky v Paříži k těm nejhorším, jaké Evropa zažila. Dosud nejvíce mrtvých si vyžádaly atentáty v Madridu v březnu 2004. Při bombových útocích ve vlacích zahynulo 191 lidí. Aktuální teroristické útoky ve francouzské metropoli by mohly předčit i tragickou bilanci obsazení moskevského divadla Dubrovka čečenskými teroristy v roce 2002. Po útoku ruského komanda zůstalo na místě 129 mrtvých civilistů a 40 teroristů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…