VIDEO To se Hřibovi nepovedlo. „Krásně tu je“. Kávička v centru a za zadkem 42 tun železa

27.05.2020 20:23

Na základě rozhodnutí Magistrátu hl. m. Prahy došlo o víkendu k uzavírce jízdního pruhu na Smetanově nábřeží, a to nejméně do konce letních prázdnin. Opatření má za cíl pomoci restauračním zahrádkám a oživení centra. Z tohoto kroku koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) si však lidé utahují. „Zahrádky“ restaurací, které tu vyrostly místo jednoho jízdního pruhu, totiž nikoho nelákají.

VIDEO To se Hřibovi nepovedlo. „Krásně tu je“. Kávička v centru a za zadkem 42 tun železa
Foto: Repro ČT24
Popisek: "Zklidněné" Smetanovo nábřeží

Uzavírka budí velké vášně nejen mezi politiky, ale i mezi lidmi na sociálních sítích. Na místo se vydal i aktivista z facebookové skupiny Lepší město, aby si na „zahrádce“ jedné z restaurací, která je nyní umístěna přímo na silnici, vypil kávu s projíždějícími tramvajemi přímo za svými zády.

„Vysvitlo slunce a tak jsem si šel po práci odpočinout na zahrádku na Smetanovo nábřeží. Mezi zvuky klaksonů a pískáním tramvají jsem si vychutnával výpary z výfuků během toho, co o moji židli zakopávali kolemjdoucí spěchající na spoj, který mi zastavil přímo za hlavou,“ popsal, jak to na Smetanově nábřeží aktuálně vypadá.

Na jeho komentář reagoval novinář Janek Rubeš, jenž si do něj v diskusi rýpl: „Poprvé ve městě?“

„Poprvé na silnici,“ odpověděl mladý aktivista.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí
Na částečně uzavřeném Smetanově nábřeží o rozhodnutí náměstka pro dopravu Scheinherra diskutoval se zastupitelem za TOP 09 Jiřím Pospíšilem také moderátor Martin Veselovský. Rozhovor rušily jen tramvaje, hosté nikoliv, protože na zahrádce nikdo neseděl.

Pospíšil mu řekl, že by uzavírku řešil jinak. Uzavírka v něm prý vyvolává velké rozpaky. Právě proto chtěl, aby byla celá věc důkladně prodiskutována, k čemuž prý nedošlo.

Na zahrádku v anektované části vozovky by prý nešel. „Došlo ke zbrklému kroku, který nikoho nemůže pořádně těšit,“ řekl, s tím, že kdo chce, aby bylo Smetanovo nábřeží místem s krásným výhledem na Hradčany a na muzeum Kampa (v němž je europoslanec předsedou správní rady), tak z uzavírky nemůže mít radost.

Veselovský pak vznesl otázku, zda to není pouhý test, když nejde o úplnou uzavírku. A Pospíšil sdělil, že mu záleží hlavně na názoru lidí z okolních ulic, do kterých se přesunula doprava ze Smetanova nábřeží. „Už to, že tam projede o 2000 aut víc, bude mít dopad na jejich život a já chci, aby se k tomu také vyjádřili,“ dodal. Ale příležitost vyjádřit se dostali jen majitelé restaurací.

Smetanovo nábřeží by Pospíšil uzavřel nejraději celé. Ale jen na víkendy. A pak by se vidělo. Navíc jde prý o antiekologické opatření, protože ten, kdo dříve jel 100 metrů, pojede půl kilometru objížďkou. „Já neříkám, že nejsem pro určitá omezení. Já si myslím, že se mělo začít tím, že se Smetanovo nábřeží uzavře třeba na víkendy. To byla koncepce, kterou prosazoval už primátor Hudeček,“ pravil europoslanec.

„Pojďme to vyzkoušet, pojďme na některé dny uzavřít celé Smetanovo nábřeží, protože, mezi námi, pokud je cílem, aby tu mohli chodit Pražané, kochat se výhledem na Pražský hrad, tak ten kousek, který se uzavírá, tak ten zase tolik možností pro kulturní akce, pro krásné pohledy na Hrad nepřináší. Takže my máme jiný koncept a chtěli jsme jediné, o tomto debatovat,“ dodal Pospíšil, ale že k debatě nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…