VIDEO: Umělec Mádl zase zachraňuje Česko. Jen se podívejte jak

18.03.2020 14:42

Před deseti lety to bylo Přemluv bábu. A teď ji podle Jiřího Mádla máte zachránit. Tím, že seniorovi nakoupíte, vynesete koš nebo dojdete pro léky. „On bude v době pandemie v bezpečí a vás to nezabije,“ vzkázal Mádl mladým lidem.

VIDEO: Umělec Mádl zase zachraňuje Česko. Jen se podívejte jak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec Jiří Mádl shání pomoc pro seniory

Je to už nějakých pár let, kdy herec Jiří Mádl společně s herečkou Marthou Issovou přesvědčoval voliče svým videem „Přemluv bábu!“, a to hlavně mladé lidi, aby se pokusili své okolí přemluvit k tomu, aby lidé dali hlas hlavně preferovaným stranám.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí
Nyní, o téměř deset let později, Jiří Mádl natočil během koronavirové krize další video. Tentokrát už ne politické. Ale opět v něm apeluje na mladé. „Kdybyste věděli, že v době koronaviru můžete zachránit život starým lidem ve vaší čtvrti, udělali byste to?“ ptá se herec a sám si odpovídá, že určitě ano. „Jenom třeba nevíte jak na to. Zachraň bábu, zachraň dědka,“ uvedl název nového videa.

„Jestli nějakýho seniora znáte a můžete mu zavolat, udělejte to. Ale spousta starých lidí sedí doma a dřív nebo později budou muset vyjít ven. Nakoupit si, vyzvednout léky nebo vynést koš. Udělejte to za ně. Jděte na stránku pomocsousedum.cz. Stáhněte si (soubor) pdf a vytiskněte si ho. Doplňte jméno, stačí křestní, telefonní číslo a vyvěste to na viditelné místo ve vašem domě nebo ulici. Budeme doufat, že se vám senior ozve a vy mu bezpečným způsobem pomůžete,“ shrnul fungování Mádl a dodal: „On bude v době pandemie v bezpečí a vás to nezabije.“

Stránka pak obsahuje návody, například jak nakupovat:

1) Na nákup choďte jen pro nezbytné věci.
2) Předem si sepište seznam, ať nic nezapomenete a nemusíte se vracet.
3) Nedělejte si zbytečné zásoby, ale ani nechoďte na nákup každý den.

Nebo jak správně chránit sebe a okolí před nákazou:

1) Noste roušku!
2) Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými lidmi.
3) Při kašli si zakrývejte ústa a nos kapesníkem nebo rukávem, nikoliv holou rukou.
4) Nedotýkejte se obličeje.
5) Pravidelně si umývejte ruce po dobu alespoň 20 sekund nebo používejte dezinfekci na ruce.
6) Vyhýbejte se kontaktu s lidmi; udržujte vzdálenost alespoň 2 metry od ostatních.
7) Dodržujte pokyny úřadů.


 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…