VIDEO Žádní rasisté v ulicích! V Dánsku začal platit zákaz zahalování, fanoušci burek dali hlasitě najevo svůj odpor

05.08.2018 6:58

V Dánsku začal platit zákaz zahalování obličejů. A ačkoliv zákon přímo nezmiňuje, jaké oděvy jsou zakázané, je všeobecně znám a kritizován jako zákon o zákazu burek a nikábů, tedy oděvů muslimských žen. Agentura Reuters informovala, že až 1 300 protestujících včera v Kodani proti zákazu protestovalo. Britský Guardian dokonce jejich názory zachytil na kameru.

VIDEO Žádní rasisté v ulicích! V Dánsku začal platit zákaz zahalování, fanoušci burek dali hlasitě najevo svůj odpor
Foto: Repro Guardian News
Popisek: Dánové protestují proti zákazu zahalování obličejů

Až 1 300 demonstrantů včera protestovalo v ulicích Kodaně. Obviňují vládu, že omezuje svobodu žen nosit, co se jim zamane. Protestní pochod začal v centru, ve čtvrti Norrebro, pak se přesunul na okraj, kde protestující utvořili lidský řetěz okolo policejní stanice a pak se přesunuli zpět do Norrebro. Ve čtvrti Norrebro se nachází oblast známá jako Mjølnerparken, kterou podle listu The Local vede dánské ministerstvo dopravy a ubytování jako ghetto.

Anketa

Je slušné doufat, že Miloš Zeman brzy umře?

hlasovalo: 17577 lidí

Podle Reuters demonstranti skandovali hesla jako „Žádní rasisté v našich ulicích“ a „Můj život, moje volba“. V průběhu demonstrace nedošlo prý k žádným incidentům. Kromě žen v nikábech protestovaly také muslimky bez nikábů či burek a nemuslimští Dánové a Dánky se zahalenými obličeji.

„Musíme vládě poslat jasný signál, že se neohneme před diskriminací a zákonem, který specificky cílí na náboženskou menšinu,“ říká studentka Sabina, která nikáb nosí a zúčastnila se demonstrace. Nikdo z protestujících nebyl ani zadržen, ani pokutován, protože zákon říká, že pokojné protesty se zahalenými tvářemi jsou ze zákona vyjmuty.

Z akce existuje záznam, který pořídil britský Guardian.

„Jsem z toho smutná, je to diskriminační zákon, je to absurdní zákon, nedává smysl v praxi,“ říká žena zahalená v nikábu. „Opravdu nenávidím tento zákon, je to ostudné a opravdu nesnesu být občankou v takovéhle demokracii s tímhle zákonem,“ říká žena se zlatou škraboškou. „Je to opravdu nebezpečný krok, který většina v parlamentu udělala, protože co bude dál, co po tomhle přijde dál?“ obává se muž v brýlích. „Nenávist a strach, o kterých lidé mluví, pochází z nevědomosti a nedostatku chuti porozumět,“ říká muž s čepicí a šálou kolem krku. „Že můžete udělat zákon, který přesně cílí na menšiny, je strašidelné, a pokud s tím něco neuděláme, tak nevím, kde to skončí,“ říká žena ve škrabošce a černém tílku.

Podle Fotise Filippou z Amnesty International je zákon krok špatným směrem. „Pokud důvodem ke schválení tohoto zákona bylo chránit lidská práva, tak úplně selhává,“ říká o zákonu, který Dánsko schválilo už na konci května. A dodává: „Kriminalizuje výběr oblečení žen a dělá tak frašku ze svobod, za kterými Dánsko údajně stojí.“

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…