VIDEO se zajímavým křikem plovoucích uprchlíků. A jedna neziskovka s nápadem, jak zabránit jejich utopení

30.08.2016 13:45

Více než 6500 uprchlíků bylo za posledních několik hodin zachráněno u libyjských břehů. V té souvislosti se na serveru YouTube.com objevilo sledované video. Jedna z neziskových organizací běžence brání a přišla s nápadem, jak zabránit tonutí běženců.

VIDEO se zajímavým křikem plovoucích uprchlíků. A jedna neziskovka s nápadem, jak zabránit jejich utopení
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

„Alláhu Akbar!“ zní na videu z úst migrantů. Jak uvádí autoři videa, mainstreamová média sice neustále vykreslují zoufalou situaci ve Středomoří, kdy jsou údajně zachraňovány syrské ženy a děti, skutečnost je ale jiná. „Nelegálními přistěhovalci jsou většinou muži, Afričané a spolehlivě muslimové. Na záběrech získaných na Facebooku je vidět takzvaný uprchlík, který je ve člunu s dalšími mladými silnými muslimskými muži, zvedá ruku a křičí Alláhu Akbar,“ dodávají. A omlouvají se se zajímavou poznámkou také za špatnou kvalitu videa. „Afričtí muslimové mají o fous horší smartphony než jejich arabští kolegové,“ zaznělo.

Na stránkách Let'sFly2 Europe pro změnu požadují, aby uprchlíkům byl umožněn legální a bezpečný přístup do Evropy. Reagují tak právě na dnešní ranní situaci, kdy dramatická a rozsáhlá záchranná operace dvacet kilometrů od břehu Libye zachránila stovky běženců, mezi nimi byl například i pětidenní chlapec. 

„Povolený vstup do Evropy by zabránil utonutí ve Středozemním moři,“ uvádí se na webových stránkách s tím, že by také skončilo pašování a obchod s lidmi. „Kromě toho by EU získala určitou míru kontroly nad přílivem uprchlíků. Legální vstup umožní spravedlivé a rovné rozdělení uprchlíků mezi členskými státy,“ dodávají.

Více najdete ZDE.

Italská pobřežní stráž uvedla, že celkem ke čtyřiceti záchranným operacím ve Středozemním moři bylo využito osm gumových člunů, jedna velká loď a dvě pramice. „Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, že za letošní rok dosáhlo italských břehů 105 342 migrantů. Mnozí z nich dorazili právě z Libye,“ píše The Guardian. Celkem již na cestě do Evropy zahynulo 2726 mužů, žen a dětí, a to především kvůli přeplněnosti lodí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…