VIDEO z Bílého domu: Malí Američané bouřlivě vítají prezidenta Číny. Obřad s hromadou vojáků. Vynadají čeští aktivisté Baracku Obamovi?

03.04.2016 8:34

Novináři, aktivisté, ale i mnozí politici vytýkají prezidentu Miloši Zemanovi údajně příliš servilní přistupování k čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi při jeho návštěvě České republiky. Pravdou však zůstává, že čínskou delegaci vítají se vší úctou například i ve Spojených státech, kde byl na oficiální návštěvě čínský prezident loni v září.

VIDEO z Bílého domu: Malí Američané bouřlivě vítají prezidenta Číny. Obřad s hromadou vojáků. Vynadají čeští aktivisté Baracku Obamovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Jak dokazuje asi půlhodinový videozáznam, uvítací ceremoniál připravený na počest příjezdu Si Ťin-pchinga a jeho početného doprovodu do Bílého domu byl skutečně velkolepý. Čínský prezident byl přivítán se všemi vojenskými poctami. Salutovaly mu desítky vojáků s medailemi na prsou a bílými rukavicemi, kteří střídavě drželi čínskou a americkou vlajku. Vojenský orchestr vyhrával slavnostní melodie a na červeném koberci již na hosty čekali prezident Obama a jeho choť. Nutno dodat, že první americký pár nemával tibetskou vlajkou a tibetská vlajka nebyla vidět ani na jednom jediném záběru celého videozáznamu. Aktivisté pozvání na tuto oficiální akci neobdrželi. 

Následně již k Bílému domu přijela luxusní černá limuzína, ze které vystoupil čínský pár. Prezident Obama se lehce uklonil a podal bez jakéhokoli náznaku ruku svému čínskému protějšku. Michelle Obamová manželku čínského prezidenta Pcheng Li-jüa dokonce přátelsky políbila na obě tváře. Následně se oba prezidenti vydali na „obhlídku“ nastoupených zástupců amerických vzdušných, pozemních sil a námořnictva. Velitel přehlídky poté Obamovi i Si Ťin-pchingovi zasalutoval a oba prezidenti se vydali vstříc stovkám amerických školáků.

 

 

Děti ve věku přibližně od sedmi do deseti let byly z jejich příchodu očividně nadšeni. Nadšené mávaly nejenom americkými, ale přibližně ve stejné míře také čínskými vlaječkami. Po tibetské vlajce opět ani vidu, ani slechu. Oba vůdci světových velmocí se mnoha dětem podepisovali do jejich památníčků. Dalo by se předpokládat, že čínskými vlajkami budou mávat pouze děti amerických Číňanů, ale nebylo tomu tak. Čínskými vlaječkami v euforii mávali také malí „bílí“ Američané a  Afroameričané, kteří očividně žádné čínské kořeny neměli.

Na základě těchto záběrů lze konstatovat, že čínské vlajky dětem „někdo“ dal do ruky a vyzval je, aby se po příchodu čínského prezidenta usmívaly a usilovaly také o získání jeho podpisu. Takové gesto lze vnímat jako přátelské gesto hostitele vůči hostovi, čeští aktivisté by jej však jistě mohli označit spíš za servilní pokus dostat se čínskému prezidentovi do nejmenované zadní části těla. V obdobném duchu by se dalo hovořit o návštěvě čínského prezidenta ve Velké Británii, která se uskutečnila krátce po jeho návštěvě Spojených států.

Také ve Velké Británii se dostalo Si Ťin-pchingovi vřelého přijetí a konzervativní britský premiér David Cameron jej rozhodně nečekal s tibetskými vlaječkami v obou rukách. Čínský prezident se také setkal s britskou královnou a za účasti stovek dalších osobností země společně zasedli ke vskutku královské tabuli. Výše uvedené situace ukazují, že ať už si západní státníci myslí o nedodržování lidských práv v Číně cokoliv, minimálně při vítání čínské delegace svůj názor nedávají příliš na odiv. V první řadě s ohledem na diplomatické zvyklosti, ale jistě také s nezanedbatelným přihlédnutím k čínským investicím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…