VIDEO z Německa: Známá levicová politička je odpůrkyní migrace. Dostala za to do nosu

30.05.2016 12:15

Nepříjemné záležitosti musela na sobotním stranickém sjezdu opoziční Die Linke v Magdeburgu čelit místopředsedkyně Sahra Wagenknecht. Jeden z aktivistů vlivné člence strany do obličeje hodil čokoládový dort.

VIDEO z Německa: Známá levicová politička je odpůrkyní migrace. Dostala za to do nosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bundestag

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

Aféra s dortem, připomínající oblíbený gag z amerických němých filmů, však nebyla součástí žádné recese, ale politicky motivovaným protestem. Vlivná členka největší opoziční strany v německém parlamentu totiž zastává v problematice přistěhovalectví odlišné postoje od mnoha svých kolegů. Zatímco Die Linke v podstatě podporují přistěhovaleckou politiku otevřených dveří prosazovanou vládní koalicí, Wagenknecht má k této politice mnoho výhrad.

Pravidelně upozorňuje na to, že schopnost přijímat uprchlíky má své meze a otevření hovoří o tom, že není možné uspokojit poptávku všech uprchlíků. Při nedávné diskusi v parlamentu se také vyjadřovala pro stanovení limitů počtů přijímaných uprchlíků. Následně se však Die Linke jako celek od jejího ve straně spíš ojedinělého názoru distancovali. „Dortový útok“ má na svědomí skupina nazvaná „Dortem proti nenávisti“.

 

 

Jména členů tohoto aktivistického uskupení zpočátku nebyla známá, ale z distribuovaných letáků i pozdějšího doznání je zřejmé, že zakladatelé tohoto hnutí se stavějí ostře proti postojům Wagenknecht vůči migrační krizi. Zásah dortem byl nečekaný a místopředsedkyně strany na něj nestihla zareagovat. Bezprostředně po něm k ni přiskočili straničtí kolegové a snažili se jí zakrýt obličej před přítomnými televizními kamerami. Po nezbytné očistě se Wagenknecht vrátila za bouřlivého potlesku zpět do sálu.

Samotný útok provedl třiadvacetiletý aktivista, který poté nekladl odpor a nechal se dobrovolně odvést ze sálu přítomnou ochrankou. „Vidíte, že jsem zpátky. Podobné útoky mě rozhodně neodradí od toho, abych dále prosazovala levicovou politiku. Horší urážka než ten samotný dort je, když mě srovnávají s europoslankyní německé protiimigrantské Alternative für Deutschland (AfD) Beatrix von Storch. To jen vypovídá o tom, jací jsou tito lidé političtí analfabeti,“ zareagovala Wagenknecht v médiích.

Německý deník Express odhalil, že za celým případem stojí pětice aktivistů ze Saska-Anhaltska. Samotný „vrhač dortu“ byl po vyvedení ze sálu předán do rukou policie, která jej umístila do vazby. Později odpoledne byl však propuštěn a nyní je podle mluvčí policie vyšetřován kvůli ublížení na zdraví a poškození majetku. Dortový atak ostře odsoudili i spolupředsedové strany Bernd Riexinger a Katja Kipping, když hovořili o nulové toleranci k násilí na ženách a označili útok na Wagenknecht za atak proti celé straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…