VIDEO z USA: Už toho mám dost, naštval se politik a rozbil ústa novináři

01.06.2017 12:10

Vztahy mezi politiky a médii bývají často velmi napjaté. Jen zřídka kdy však dochází k inzultaci novináře politikem přímo v průběhu tiskové konference, jak se tomu stalo před pár dny ve Spojených státech.

VIDEO z USA: Už toho mám dost, naštval se politik a rozbil ústa novináři
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Tiskové konference mohou být často hodně vzrušující záležitost a nezřídka při nich dochází k notně emotivním situacím. Naštěstí pro novináře však s nimi politici nezachází tak, jak to předvedl republikánský uchazeč o křeslo ve Sněmovně reprezentantů Greg Gianforte z Montany. Jak uvádí americká zpravodajská televize Fox News, vše probíhalo v poklidu. Až do té chvíle, než se v místnosti objevil britský novinář.

Dopisovatel britského levicového Guardianu Ben Jacobs vešel do místnosti se svým nahrávacím zařízením a postavil se přímo před republikánského politika s dotazem, který se týkal nově zveřejněné zprávy Rozpočtového úřadu Kongresu o zdravotní péči. Gianforte novináři zatím ještě v klidu odpověděl, že se k tématu dostane později. Jacobs si však trval na svém a znovu opakoval svoji otázku. Republikánský politik jej tedy odkázal na svého mluvčího.

Ani s touto odpovědí se však neodbytný britský novinář nespokojil a požadoval odpověď okamžitě. O několik vteřin později své umanutosti litoval. Rozzlobený republikán ztratil v napjaté atmosféře pár hodin před volbami hlavu a Jacobse popadl za krk a mrštil jím o zem. „Už toho mám všeho dost,“ křičel na zaskočeného novináře a dle přítomných svědků vypadal jako smyslu zbavený. „Hubatý“ novinář se postavil zpátky na nohy a ukazoval rozbité brýle.

Republikán se po incidentu okamžitě všem omlouval a brzy to schytal ze všech stran. Nejenom od zástupců médií a demokratů, ale i z vlastní řad. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul D. Ryan vyzval svého stranického kolegu k okamžité omluvě. „Něco takového by se rozhodně nemělo stávat. Skutečný gentleman by se měl aspoň omluvit,“ uvedl Ryan s tím, že politikův nástup do úřadu nehodlá blokovat.

Jak se ukázalo další den, ani útok na novináře voliče neodradil a Gianforte svého demokratického protikandidáta porazil. Ale ani volební úspěch republikána z Montany neušetří vyšetřování celého případu. Podle informací amerických médií by se měl před soudem objevit sedmého června.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…