VZP chce dát příští rok na zdravotní péči o 3 miliardy korun víc

29.11.2013 10:26

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce dát příští rok na zdravotní péči o tři miliardy korun víc než letos. Vyplývá to z jejího zdravotně pojistného plánu, který schválila správní rada. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek ČTK řekl, že plán na příští rok je vytvořen jako vyrovnaný, výdaje se rovnají příjmům a poprvé po řadě let staví plán nákladovou část přesně podle úhradové vyhlášky. Tento postup doporučil všem pojišťovnám ministr Martin Holcát.

VZP chce dát příští rok na zdravotní péči o 3 miliardy korun víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Celkové příjmy VZP v roce 2014 jsou plánovány na 148,068 miliard korun, přesně stejné jsou plánované celkové náklady. Z nich 142,244 miliard korun jde na úhradu zdravotní péče, oproti loňsku tak stoupnou výdaje na péči o tři miliardy. Letos má VZP na péči 139,244 miliard korun. Celkové náklady jsou 144,869 miliard, celkové příjmy 142,999 miliard, propad činí 1,879 miliard korun.

Rezervní fond má VZP dlouhodobě prázdný a nadále podle ředitele prázdný zůstane. Provozní fond je v zákonem stanovené výši 3,25 procent.

Plán VZP vychází z odhadu příjmů, jak ho pro zdravotnictví vytvořila ministerstva financí a zdravotnictví. Výběr pojistného v celém systému by měl příští rok stoupnout o 6,6 miliard, příjmy za státní pojištěnce o 4,7 miliard. VZP má podle Kabátka "konzervativnější" odhad příjmů než obě ministerstva, výběr by mohl být o dvě až tři miliardy nižší.

I tak by mělo být hospodaření vyrovnané

Ani podle Kabátka by to ale nemělo narušit vyrovnané hospodaření. VZP hodlá případný výpadek pokrýt z odkupu pohledávek, mluví se o zhruba pěti miliardách v příštím roce, pokud to vláda a zákonodárci schválí. V roce 2015 by pak VZP mohla získat další peníze navíc ze změny přerozdělení. Ministerstvo dlouhodobě změnu plánuje, nový model by lépe zohlednil nákladné pacienty jednotlivých pojišťoven. VZP by podle Kabátka tak mohla ročně získat o 2,8 miliard korun víc.

"Tyto příjmy by VZP využila pro sanaci případného výpadku, naplnila by rezervní fond a zbytek by dala na úhrady péče zdravotnickým zařízením, určitě ne na pokrytí vnitřních dluhů," shrnul Kabátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…