Václav Havel prý byl ,,prcek s inteligentníma očima". Tak moc laskavý a slušný, až si tím škodil

10.12.2014 10:50

Na předposlední díl Českého století Pavla Kosatíka a Roberta Sedláčka s názvem Poslední hurá, který je věnován polistopadovým událostem, se snesla vlna kritiky kvůli tomu, jak je v něm vykreslen Václav Havel. Podle politického komentátora, publicisty a spisovatele Karla Hvížďaly jde o zásadní nepochopení Havlovy osobnosti.

Václav Havel prý byl ,,prcek s inteligentníma očima". Tak moc laskavý a slušný, až si tím škodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Václav Havel, kterého ve filmovém cyklu ČT ztvárnil herec Marek Daniel, se zajíkal, nevěděl co s rukama, nebyl schopen pronést souvislou větu a většinu projevů četl z papíru. Takové ztvárnění našeho prvního polistopadového prezidenta podrobili mnozí kritice. Tak například někdejší Havlův spolupracovník a exministr obrany Alexandr Vondra osočil tvůrce seriálu, že udělali z Václava Havla blbečka.  

Podle Karla Hvížďaly tvůrci seriálu nepochopili Havlovu osobnost. „Problém je nejspíš v tom, že Václav Havel pro toho, kdo ho znal nejen z televize, byl osoba složitější, přemýšlivější, komplikovanější než zmiňovaní protagonisté, a pro toho, kdo s ním nejednal a kdo vychází jen z přepisů reálných dialogů, se tak může jevit,“ myslí si publicista.

Václav Havel prý neměl průpravu profesorských kolegů, kteří byli z přednášek zvyklí rychle artikulovat své myšlenky. Nikdy nebyl údajně ani ideologem. Neměl na všechno předem připravené odpovědi, o všem pochyboval, váhal, řešení hledal a události ho skutečně v listopadu svou rychlostí zaskočily.

Celý komentář k přečtení ZDE

Hvížďala jeho největší přednost spatřuje v tom, že uměl naslouchat a z debaty si vzít to nejdůležitější a shrnout to do několika podstatných vět. Podle něj měl navíc Havel téměř neomezené schopnosti se seznamovat, navazovat kontakty, a to nejen s lidmi mu svým ustrojením blízkými, ale i se vzájemně nesourodými, a dávat je dohromady.

Vzpomínky režiséra Miloše Formana, který s Havlem chodil do základní školy, to prý potvrzují. Forman totiž na Havla vzpomíná jako na prcka s inteligentníma očima, který byl tak laskavý a slušný, že si tím škodil. Před osudem otroka ho podle Formana chránila již tehdy vnitřní síla. „A tu měl skoro až do smrti, jenže ta se dá v televizi těžko předvést,“ konstatuje Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…