Václav Klaus a ostré pero na Ivana Bartoše: Feťák omezuje svobodu

05.04.2019 16:22

V současné době nezařazený poslanec Václav Klaus mladší se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke slovům pirátského poslance Ivana Bartoše. Šlo o britského aktivistu Tommyho Robinsona.

Václav Klaus a ostré pero na Ivana Bartoše: Feťák omezuje svobodu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v Událostech komentářích

Poslanec Milan Pour za ANO totiž plánoval uspořádat konferenci Rodina a její práva v 21. století v Poslanecké sněmovně, ale po kritice od záměru odstoupil. Na konferenci totiž měl vystoupit britský aktivista Tommy Robinson. Robinson má přinejmenším pestrou minulost, je jedním ze zakladatelů Ligy na obranu Anglie, organizace, která protestovala proti přítomnosti muslimů na britských ostrovech. Známé jsou také jeho reportáže o pedofilních ganzích přistěhovalců, za které byl i vězněn pro pohrdání vůči rozhodnutí soudu, který na případ vydal informační moratorium.

Pour uvedl, že si o řečnících nezjistil podrobné informace. Robinsonovu účast na konferenci v dolní parlamentní komoře kritizovali například britský velvyslanec v Česku Nick Archer a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Ten na twitter napsal: „Zítra má na pozvání poslance ANO Milana Poura ve Sněmovně řečnit ultrapravicový kriminálník Tommy Robinson. Věřím, že kolegové z demokratických stran tuto akci nepodpoří.” Od konference se prý distancovalo i hnutí ANO.

„Kdybych byl stejný demokrat a měl stejně ostré pero jako IB, mohl bych napsat ‚Ultralevicový feťák se snaží zabránit svobodě slova‘. Neudělám to. Řeknu jen, že pan Robinson má, stejně jako jiní svobodní občané, právo veřejně hovořit. Pan Robinson je nositelem postojů, které jsou současným establishmentem ostrakizovány a vylučovány z veřejné debaty, aniž by tyto postoje vůbec byly konfrontovány s nějakými ideovými či morálními argumenty,“ zmínil k tomu Klaus mladší. 

Konferenci organizovali Pour a senátorka Jitka Chalánková (nezávislá), která ale účast odřekla. Na konferenci měl vedle Robinsona údajně vystoupit také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna nebo německý poslanec za protiimigrantskou stranu AfD Petr Bystroň. Původně měl podle programu vystoupit s příspěvkem i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten ale na twitteru oznámil, že se akce nezúčastní. 

Pour se ke konferenci, kterou nakonec zrušil, vyjádřil na facebooku: „Mezinárodní konference ‚Rodina a její práva v 21. století‘ se dne 5. 4. 2019 ruší. Po vlně kritiky, která se dnes zvedla v souvislosti s plánovanou konferencí a především s účastí Tommyho Robinsona, jsem se rozhodl tuto konferenci zrušit.

Mým cílem bylo uspořádat akci, kde se bude nekonfliktně diskutovat o postavení rodiny v 21. století, a to i v souvislosti s projednávanými sňatky párů stejného pohlaví. Stále si myslím, že takova diskuse je potřebná, avšak rozhodně nemá lidi rozdělovat, ale naopak se je snažit názorově přiblížit.

Jednotlivé řečníky jsem neoslovoval přímo já, avšak mou velkou chybou bylo, že jsem si o nich nezjistil podrobné informace, a to se nejvíce projevilo u Tommyho Robinsona. Tímto se chci zároveň omluvit i ostatním účastníkům konference a doufám, že budeme o tomto tématu v jiném složení debatovat někdy v budoucnu.“

Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…