Václav Klaus konečně vážně připustil návrat do politiky

24.08.2013 14:44

„Situace se mi zdá beznadějná. Pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to,“ prozradil bývalý prezident ČT.

Václav Klaus konečně vážně připustil návrat do politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Sám by do toho ale nešel. "Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený," upřesnil Klaus. A odmítl, že by chtěl jen soupeřit z Milošem Zemanem. "Já teď s Milošem Zemanem nebojuju, protože on je prezident a v nejbližší době žádné prezidentské volby nebudou. Zeman není mým konkurentem. Myslím, že některé politické strany, počínaje ODS, se hloupě stylizují, že ony dnes bojují se Zemanem. To je hloupost. Měly bojovat před rokem, dneska ne," domnívá se bývalý prezident.

Ocenil také páteční vystoupení Borise Šťastného z ODS. "Myslím, že udělal velmi zásadní, rezolutní a odvážný krok, protože spousta lidí jenom mluví a skutek utek. To, že se rozhoupal říci ODS 'ne', je správný krok, protože jsem smutný z toho, jak se ODS vyvíjí."

Je třeba nové skutečně pravicové strany

Šťastný hovoří o nutnosti vytvořit skutečně pravicovou stranu. „Jde o to, aby ČR měla silný pravicový subjekt, aby se někdo dokázal postavit za ekonomickou prosperitu, za nízké daně, za malý stát, za omezování byrokracie, za národní suverenitu,“ vypočítával ryze konzervativní zásady. „Musejí se sjednotit lidé, kteří mají stejný názor.“ Poukázal tím na fakt, že konzervativní scéna, kam TOP 09 ani ODS rozhodně nepatří, je rozdrobená a chybí jí hlava. Tou by mohl být právě bývalý prezident.

Konzervativce dává dohromady Jana Bobošíková. Zájem a podpora novému projektu je značná. „Je tu spousta lidí, kteří mají názory podobné názorům Václava Klause a které jeho myšlenky spojují. Kromě Suverenity je to sdružení Uzdravme naši politiku, ale ozývá se nám také hodně členů ODS… Ani jsem nečekala, jakou vlnu zájmu naše aktivita vybudí. Tady mám štosy podpor nejrůznějších občanů, podnikatelů, bývalých i současných ódéesáků. Opravdu si nevymýšlím,“ říká předsedkyně Suverenity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…