Václav Klaus popsal své zážitky z Německa paní Merkelové. Když odpůrci vylepí plakát, do rána jim ho prý zničí

26.08.2016 10:21

Se svými zážitky ze své cesty do severoněmeckého města Schwerin se se čtenáři serveru Neviditelný pes podělil exprezident Václav Klaus.

Václav Klaus popsal své zážitky z Německa paní Merkelové. Když odpůrci vylepí plakát, do rána jim ho prý zničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Do Schwerinu jej přivedlo pozvání AfD (Alternativy pro Německo), aby promluvil na zahájení její volební kampaně do zemských voleb, které se tam uskuteční 4. září.

Klaus se svěřil s tím, že nedávná komunistická minulost je tam ještě vidět. „Srovnám-li vesnice, pořádek, čistotu, záchody, ochotu personálu v hotelu, zbývající paneláky, neúplné pokomunistické vlastnění či nevlastnění různých veřejných či poloveřejných prostor (a tím uklízení a starání se o ně) s Bavorskem (nebo Rakouskem), je to pořád velmi jiné,“ napsal Klaus.

Celý text je ZDE

Slabý potlesk pro Klause

Připomněl, že Schwerin je hlavní, i když nikoli největší město spolkové země Meklenbursko-Pomořansko. Město mělo na konci komunismu 130 000 obyvatel, dnes jen 95 000, čtvrtina lidí odešla na západ Německa.

Podle Klause je tato migrace méně odrazem zdravé flexibility a adaptability pracovních sil, více výrazem relativního neúspěchu východoněmecké postkomunistické transformace. „Ve svém projevu jsem – při zmínce brexitu (a zcela zbytečných katastrofických prognóz jeho důsledků) – zmínil svou zkušenost s dělením Československa a okrajově jsem poznamenal, že naše dělení země bylo lépe koncipováno a provedeno než jejich opačný proces, ono ‚Wiedervereinigung‘ (znovusjednocení). Čekal jsem silnější potlesk za tento výrok, jako tomu bylo před časem v Drážďanech. Tady nikoli,“ poznamenal.

Hysterická reakce na AfD

AfD uváděla Klausovo vystoupení pod názvem migrace a tak ho také interpretovala média. Místní deník Schweriner Volkszeitung z Klausova vystoupení vybral tři klíčové teze:

- pokračování masové migrace zničí Evropu a její kulturu a tradice i bez jakéhokoli terorismu;

- masová migrace je ohrožením našich životů, ohrožením kvality našeho života, ohrožením našich zvyků a tradic;

- masovou migraci nezpůsobili migranti, ale evropští politici, v čele s politiky německými.

„Lepší shrnutí svého projevu bych udělat neuměl,“ podotkl k tomu Klaus.

Svěřil se i s tím, že AfD přijel podpořit rád. Podle průzkumů má AfD v této spolkové zemi 19 % podpory, jejich předseda Leif-Erik Holm (ekonom) doufá, že to bude ve volbách číslo ještě vyšší. „Reakce na AfD je hysterická – říkali mi, že 50 až 70 % jejich předvolebních plakátů je do rána zničeno. Viděl jsem pomalované a znehodnocené billboardy podél silnic,“ podotkl Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…