Václav Klaus promluvil na ČT o hrůzostrašném posunu, kterým prošla naše země i svět. Sobotka s Babišem se prý milují...

18.03.2015 19:33

Exprezident Václav Klaus ve středu usedl do křesla hosta pořadu Interview ČT24. Hovořil nejen o Ukrajině. Kyjev totiž chce žalovat Rusko kvůli anexi Krymu, k čemuž mu prý dodal důkazy sám prezident Putin. Klaus konstatoval, že ruský prezident logicky reagoval na kroky Západu, který Ukrajinu fakticky ničí svým počínáním. Vyjádřil se i k politické situaci v Česku. Nit suchou nenechal především na Andreji Babišovi, který prý pro lidi zatím nic neudělal.

Václav Klaus promluvil na ČT o hrůzostrašném posunu, kterým prošla naše země i svět. Sobotka s Babišem se prý milují...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Václav Klaus na Akci D.O.S.T.

"Já považuji za hrůzostrašný posun toho, co se stalo na podzim 2013. To je úplně jiná situace s panem Babišem, než byla pětadvacet let před tím," posteskl si Klaus. Zdůraznil také, že nevidí nosnou politickou sílu, která by chtěla měnit společnost způsobem, jaký by považoval za žádoucí. Dnešní parlamentní pravice je prý v troskách. "Já jsem si byl tuhle koupit noviny a paní prodavačka mi říkala: Ježíš, to jste Vy, už se vraťte a pomozte nám," říkala mi.

Babišovi vytýká především to, že hodlá řídit společnost, což se ale příliš nedá, pokud nechcete být diktátorem. "Takhle odepisovat posledních 25 let, jak on to dělá, tak to je skutečně nefér. A kdybych měl říci, co udělal pan Babiš pro lidi, od té doby, co je v politice, tak bych si nevzpomněl na nic, ani kdybyste mě mučila," pokračoval exprezident.

Noví politici jako Andrej Babiš či Tomio Okamura se podle exprezidenta dostali k moci řečmi o politice a lidé pravděpodobně jednou prohlédnou a odkloní se od nich. Problém ale Klaus vidí právě v tom, že se v tuto chvíli nemají na koho obracet, ke komu vracet. Co třeba k ČSSD? "Sobotka s Babišem se milují a navzájem se potřebují, jen musí hrát divadlo před veřejností, což by nikoho z nás nemělo oklamat," podotkl Klaus na adresu premiéra a ministra financí.

Rusko a Ukrajina

 Ve druhé polovině Klaus promluvil k Ukrajině a Rusku. Kdyby byl na Hradě, do Moskvy na oslavy konce druhé světové války by jel, protože patří do generace, která ještě válku zažila na vlastní kůži. A pro Miloše Zemana podle něj platí totéž. "Podle mého názoru by se oslavy konce války měly konat a měly bychom je navštěvovat," zdůraznil s dovětkem, že by neustupoval mediálnímu tlaku za takovou návštěvu. Kdyby tam nejel, prý by se musel stydět sám před sebou.

"Ukrajina by si své problémy měla vyřešit sama," přeskočil na další téma. Problém prý je, že dnes Ukrajina nemá na řešení vlastních problémů dost sil, ale za to podle Klause může Západ, který do dění na Ukrajině vstupoval. A když moderátorka chtěla, aby se vyjadřoval ke "lžím Vladimira Putina", Klaus to odmítl s tím, že o nich nečetl a odmítá rozebírat jednotlivosti. Kdyby prý Putin nebyl připraven na některé kroky Západu, byl by sám proti sobě.

"Chyba byla, že se Ukrajině řeklo, ať si vybere, jestli půjde k Východu, nebo k Západu. Já jsem před rokem varoval, že to Ukrajinu zničí. Teď se to děje," upozornil Klaus. V tomto konfliktu podle něj jsou Spojené státy a EU proti Rusku, přičemž Klaus nechápe, proč to dělají. "Možná proto, aby se pokusili zabránit vlastnímu úpadku. To je dlouhodobě špatná politika," zdůraznil s poukazem na dnes již dobře známé barevné revoluce.  Přesto si nemyslí, že je pro Česko aktuální vystupování z NATO, k čemuž vyzývá Klausův někdejší spolupracovník Petr Hájek.

Imigranti

Nakonec se bývalý prezident vyjádřil i k tématu imigrace. Evropu sice ohrožuje, ale podle Klause si za to může sama. Jednak tím, že si zrušila hranice mezi státy, a jednak tím, že se Evropanům nechce vykonávat některé práce, tak si imigranty cíleně zve. Churavějící ekonomiku EU to ale podle Klause neoživí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…