Václav Klaus s námi hovořil o ČT: Neznárodňovat, ale zrušit. Nikdy v životě jsem nevydržel koukat na jejich zprávy

14.05.2016 18:26

Exprezident Václav Klaus spolu s ředitelem svého institutu Jiřím Weiglem na knižním veletrhu v Praze představoval knihu o migrační krizi Stěhování národů, kterou vydalo nakladatelství Olympia. Klaus se na místě pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k návrhu svého nástupce Miloše Zemana na zestátnění České televize.

Václav Klaus s námi hovořil o ČT: Neznárodňovat, ale zrušit. Nikdy v životě jsem nevydržel koukat na jejich zprávy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Václav Klaus a Jiří Weigl na autogramiádě knihy Stěhování národů - Stručný manuál k pochopení současné migrační krize

Myšlenku, že migrační pochody si zavinila Evropa sama a politici, kteří si Evropu nárokují, představoval ve stánku nakladatelství Olympia v rámci knižního veletrhu bývalý prezident Václav Klaus spolu se svým někdejším hradním kancléřem Jiřím Weiglem.

„Rozumíme, že vás stejně jako nás trápí problém masové migrace, svévolně pozvané do Evropy v rozporu s našimi zájmy a potřebami. Napsali jsme o tom stručnou knížku, kupte si to všichni, dá se to přečíst za tři hodiny,“ zdravil v sobotu odpoledne desítky lidí čekajících na Klausovu autogramiádu.

Podle Jiřího Weigla je problém, jak se v Evropě v médiích o problému migrace mluví. „Nelíbí se nám pokrytectví a manipulace, která je s tím spojena. Chtěli jsme knihou dát něco stručného na papír, aby si běžný občan, který se zajímá o dění kolem sebe, mohl nalézat odpovědi, jak to asi doopravdy je, a že politici, kteří se chovali nějak, dělají dobrodince a dobroděje hovořící o solidaritě, přitom myslí nejvíc na sebe,“ uvedl doktor Weigl. Před zahájením autogramiády si ještě znovu vzal mikrofon Václav Klaus a poděkoval nakladatelství Olympia za vydání knihy.

Frontu na podpis Klause a Weigla si ochotně vystály desítky a desítky lidí, přestože se ve velkém stanu na holešovickém Výstavišti dalo kvůli dusnu jen obtížně vydržet.

Po skončení autogramiády exprezident Václav Klaus pro ParlamentníListy.cz okomentoval nedávný návrh prezidenta Miloše Zemana (podrobnosti ZDE) na zestátnění České televize a namísto financování z koncesionářských poplatků finance posílat přímo ze státního rozpočtu.

„Česká televize financována veřejností je a co se změní tím, že bude financována ze státního rozpočtu, nevím. To bude ještě větší politikum. Budou se politici v parlamentu hádat, kolik se tam má dát,“ uvedl Klaus.

Následně přednesl své návrhy, co s ČT udělat. „Já bych ji zrušil, to zaprvé a zadruhé zprivatizoval. ČT není žádná veřejnoprávní instituce, je to soukromý podnik několika pánů, kteří tam pracují,“ řekl redakci Klaus.

Na otázku, zda má ke zpravodajství ČT stejně kritický názor jako jeho nástupce na Hradě a celá řada dalších, odpověděl Václav Klaus překvapivě. „Musím se vám přiznat k jedné věci. Já jsem zpravodajství České televize ještě nikdy v životě neviděl. Když jedu v autě, kde mám malou televizi, je tam puštěná ČT24 a tam čtu na liště krátké zprávy, to jsem schopen přežít, ale poslouchat to, no to ode mě nikdo nemůže chtít,“ prozradil bývalý prezident.

A co soudí o tvrzení prezidenta Zemana, že je Česká televize hlásnou troubou TOP 09? „Nevím, jestli zrovna pouze TOP 09, hovořil bych obecně o světě pravdoláskařů. A jestli je TOP 09 úplně čirým výlupkem pravdoláskařství, ti jsou ještě jinde než v TOP 09,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Václav Klaus.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…