Václav Klaus v Lysé: Ohromil peticí proti imigrantům, promluvil do kamery a pak pokračoval v burcování místních lidí

05.09.2015 18:30

REPORTÁŽ Proti imigraci se dnes jasně vyjádřil Václav Klaus. V Lysé nad Labem představil petici, pod níž se také jako první signatář podepsal. Text s názvem Petice proti imigraci vyzývá vládu a Parlament, aby zabezpečila hranice, trvala na dodržování mezinárodních závazků a nepřijímala žádné kvóty.

Václav Klaus v Lysé: Ohromil peticí proti imigrantům, promluvil do kamery a pak pokračoval v burcování místních lidí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus představuje Petici proti imigraci

„Nechceme dále pasivně přihlížet tomu, jak naši ústavní činitelé a vláda ztrácí čas a otálejí v této osudové chvíli. My bereme masovou imigraci jako vážné ohrožení stability Evropy, jednotlivých zemí i České republiky,“ prohlásil Václav Klaus ráno před Výstavištěm Lysá nad Labem. Zdůraznil, že nejsou lhostejní k utrpení tisíců lidí, kteří jsou produktem válek a jiných katastrof, ale odmítají manipulaci veřejného mínění vytvářením falešného pocitu solidarity s těmito giganty.

Klaus: Vláda nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí

„Odmítáme převádět debatu na téma, zda jsme my Evropané vstřícní, či nevstřícní. O tom ta debata v žádném případě není. Vláda se k situaci staví váhavě a alibisticky a dostatečně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí,“ uvedl bývalý prezident Klaus a upozornil, abychom – tak jako v minulosti - nedali přednost jiným, než našim vlastním národním zájmům. Vyjádřil se také proti pranýřování a skandalizování postupů, jaké uplatňuje například Maďarsko. Dále řekl, že nesouhlasí se zesměšňováním oprávněných obav a bagatelizováním některými médii. „Nesouhlasím, aby elitářské skupiny skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých morálních autorit byly brány za normu veřejného mínění, a tak vyzýváme vládu ke třem věcem,“ vysvětlil Klaus a představil nové webové stránky, kde si lidé mohou petici přečíst a podepsat. Ta začala fungovat od dnešního rána.

  • Znění petice ZDE

Bývalý prezident upozornil, že petici jako první podepsal on sám. Text apeluje na vládu a Parlament České republiky, aby nedopustila vzniku chaosu, jaký vidíme v sousedních zemích. „Aby na úrovni Evropské unie naše vláda nepřijímala jakékoliv kvóty a aby trvala na dodržování platných smluv jak Schengenu, tak azylových smluv, které jsou východiskem. Pokud by mělo dojít ke změnám, vláda by neměla mít pocit, že má nárok změny přijmout. Měla by se zeptat občanů naší země v referendu, případně nejposledněji ve volbách,“ sdělil. Kvóty jsou podle něj žertem, pokud se podíváme, jak narůstají v průběhu dnů a týdnů. Jakákoliv kvóta je podle Klause úsměvná vůči tomu, co bude následovat později.

Klaus dále řekl, že důvodem k založení petice byly podle jeho slov i výzvy od četného počtu občanů, kteří ho žádali, aby se postavil do čela iniciativy, která by byla protiváhou nedávné výzvy vědců a akademiků proti xenofobii a strachu ve společnosti. "Říkali mi: udělejte něco, aby nezůstala jenom ona výzva našich kvazivědců a kvaziakademiků. Nesouhlasíme také s tím, aby různé elitářské skupiny skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých morálních autorit byly vydávány za normu veřejného mínění," vysvětlil exprezident.

Stále si myslíme, že imigranti jsou daleko

„Já jsem si po cestě přečetl rozhovor premiéra (Bohuslava Sobotky pozn. red.), kde posunul rétoriku proti předchozím týdnům. Na otázku, zda hodlá zasahovat podobně jako v Maďarsku, řekl, že nic takového nám nehrozí. A to považuji za důvod vydávat takovou petici. Možná si řada z vás vzpomíná, když nastaly problémy Řecka, bylo to daleko, pak se problémy přesunuly do Srbska, to bylo daleko, pak do Maďarska, to je taky daleko. Když byla obléhána budapešťská nádraží, bylo to daleko. Tvrdit, když míří na Vídeň, že je času dost na jakákoli opatření, se nám zdá nezodpovědnou politikou, kterou si občané České republiky nezaslouží.

Premiér Sobotka v sobotu dopoledne reagoval na Klausovu petici s tím, že očekává do budoucna k tématu migrace vznik dalších petic. "„Ještě se budou i do budoucna objevovat petice, které se týkají migrace. Je to věc, která společnost zasahuje. Lidé o tom přemýšlí, diskutují o tom doma u večeře, v hospodách, i práci. To, co dnes představil pan Václav Klaus, debatu nikam neposouvá,“ uvedl Sobotka. Zdůraznil také, že petice uprchlickou krizi neřeší, ale jsou potřeba "jasné kroky a jasné činy na úrovni celé Evropské unie".

V následné debatě v sále výstaviště Václava Klaus zopakoval svoje výzvy a nabádal, abychom řekli rezolutně ne výzvám Německa a Francie, abychom se chovali jinak. Dal také prostor otázkám z řad publika. Poslechnout si bývalého prezidenta přišlo na sedm desítek lidí. Jedním z nich byl i Jiří Vaníček. Zajímalo ho, jak chránit naši republiku? „Budeme stavět ploty? Posílat armádu na hranice? Chci vás trochu parafrázovat s tím, že bychom měli zasáhnout bez ohledu na názor Evropy. Bez unie to asi nevyřešíme a když se podíváme na šílenou polarizaci severu proti jihu, teď i východu proti západu… Před týdnem jste řekl, že to může být konec Evropské unie, kolik jí tedy počítáte do konce?“ ptal se Vaníček. Václav Klaus odpověděl: „Evropská unie nás bohužel přežije. Možná nějaké mladší generace ne."
 
Ale myslím si, že se to nedá dělat bez elementární dohody v Evropě. To ale neznamená, že sami nemáme něco dělat, že se nemáme aktivně a iniciativně zapojit a burcovat v Evropské unii, aby se tam něco dělalo. Ne se chovat jako dosud, ale mít názor, jako je v Maďarsku, stát si za ním, nečekat, že budu za svůj názor pochválen a jsem připraven nést následky a tak dále,“  řekl Klaus. Podotkl, že Evropa není v žádném případě tak jednolitá, jak některá média líčí. Možnost na nějaký symetrický postup jsme však propásli. Nestihli jsme to a nyní se to ukazuje. Zároveň dodal, že věcí, které je možné udělat, je nekonečná řada včetně uzavření hranice na půl roku. „To může udělat každá existující země v Schengenu. Smlouvy a dohody nám to umožňují,“ uvedl Klaus.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…