Václav Klaus v Rakousku hovořil o EU. A došel k těmto závěrům

13.06.2016 14:01

„Evropská unie je dobrá jenom pro dobré počasí,“ řekl bývalý prezident Václav Klaus 12. června 2016 na evropském fóru v rakouském Wachau. Finanční a hospodářská krize ukázala podle něj na systémové chyby a defekty EU především s ohledem na její hospodářskou politiku a sociální systém.

Václav Klaus v Rakousku hovořil o EU. A došel k těmto závěrům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý prezident, profesor Václav Klaus

Anketa

Doporučujete Andreji Babišovi, aby s hnutím ANO odešel z vlády?

76%
24%
hlasovalo: 4657 lidí

Podle Klausova mínění zodpovědný hospodář dokáže fungovat také za špatného počasí, ale Evropská unie byla od počátku postavená na špatném architektonickém základě. Jeho hlavní tři problémy Klaus shrnul do tří bodů. 

Celý text čtěte ZDE

Na prvním místě bývalý prezident ukázal na slabosti hospodářského systému EU, který je neefektivní, sociálně a ekologicky orientovaný, a to více sociálně než ekologicky. Ten podle něj může fungovat jenom za dobrého počasí, za světové hospodářské konjuktury. 

Druhým problémem je dle Klause eurozóna čili měnová unie postavená na příliš heterogenním prostoru. Pro eurozónu je špatné hospodářské počasí problém, který se dá řešit jen pomocí velkých mezi-fiskálních transferů, které jsou neproduktivní a sociálně pochybné. Jako důvod uvádí Václav Klaus neexistující autentickou solidaritu v Evropské unii. Takovou, jaká vznikla mezi bývalou NSR a NDR po sjednocení. 

Třetím bodem problémů EU je shengenský systém, který byl zase postavený pro situaci dobrého počasí a pro vnitřní migraci. Není ale odpovídající vnější imigraci, hrozbám terorismu a pašování lidí, uvedl Klaus. 

Jak dále Václav Klaus řekl, bylo by možné mluvit o dalších chybách Evropské unie, ale pro účely fóra bude přínosnější ptát se na jiné otázky. Na to, jestli byla Evropa historicky někdy jednotná. Byla Evropa jednotná po pádu komunismu? Je dnes rozdělená? A jak k tomu došlo? Vedle toho považuje Klaus za zásadní, zda je evropská identita dost silná, aby Evropa byla autenticky jednotná, a ne jen formálně sjednocená. Nebo to, zda je pro lidi přijatelné, aby se dnešní formální unie ještě prohlubovala. 

Klausovy odpovědi jsou resolutní. Evropa podle něj žádnou formální a jen institucionální jednotu nepotřebuje, stejně jako nepotřebuje další centralizaci rozhodovacích procesů. Postačuje nám nižší stupeň integrace, míní Václav Klaus. Podle něj to, co Evropa potřebuje, je respekt, přátelství a spolupráce mezi zeměmi Evropy, k čemuž není potřeba žádná evropská vláda ani eurounijní nomenklatura. 

Všechny nutné argumenty pro toto téma jsou dle Klausova mínění dostatečně známy, přesto stále nedošlo k nutné korektuře modelu evropské integrace, konstatoval dále ve svém příspěvku. Přitom se Evropa – ve smyslu evropského projektu – nachází ve slepé uličce. Finanční a hospodářská krize nevedla k potřebným korektivům. 

Migrační krize nabízí nyní další příležitost ke změně paradigmatu a ke změně myšlení. Klíč k řešení těchto problémů spočívá v nás samotných, řekl bývalý český prezident. 

Václav Klaus na samotném závěru citoval svoje slova z roku 2000, kdy na wachauském fóru rovněž vystoupil. Tehdy řekl, že „žijeme ve zvláštním momentě evropských dějin“ a že dochází k pokusům přenést věci vnější do vnitřku evropských zemí, i to, že problémy dneška nejsou nové, ale „nový je jejich synergický dopad“. A také řekl, že „pád komunismu vedl k celkové ztrátě pozornosti a bdělosti“. To jsou ale podle Klausova mínění témata na další a jiný projev. 

Letošního evropského fóra s tématem „Evropa – v blahobytu jednotná, v krizi rozdělená?“ se zúčastnila celá řada politiků z Evropské unie, z Rakouska a také z dalších členských zemí. Fórum se pořádá každoročně. 

reklama

autor: vss

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …