Václav Klaus založil na divoké odpoledne na sítích: Náhradní válka Západu s Ruskem. ODS? Ta už jen dožívá

08.04.2022 14:08 | On-line

V pražské hale O2 universum začne dnes odpoledne 30. volební kongres ODS. Premiér ODS Petr Fiala na něm bude v sobotu počtvrté obhajovat post předsedy strany. O tom, zda je Fiala dobrým premiér a jestli řeší efektivně problémy, hovořil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus. Stranou nezůstalo ani vítězství Viktora Orbána, který posílil pozici v Maďarsku.

Václav Klaus založil na divoké odpoledne na sítích: Náhradní válka Západu s Ruskem. ODS? Ta už jen dožívá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Václava Klause velmi těší, že Viktor Orbán obhájil post maďarského premiéra. „Nezakrývám, že považuji Orbána za jediného přítele mezi současnými evropskými politiky. Vážím si ho a sdílím s ním mnoho názorů na život, svět, Evropu, na problémy, které řešíme,“ řekl přátelsky směrem k maďarskému předsedovi vlády.

Je spokojený, že Orbána nevytlačila progresivistická levice. „Jsem moc rád, že opět vyhrál nad progresivistickou levicí, že to nedopadlo tak jako u nás,“ podotkl. „Orbán je jediný autentický politik v současné Evropě, snaží reprezentovat svůj národ, svou zemi,“ dodal Klaus, že s ním je názorově velmi blízko.

Nevyčítá mu ani jeho rezervovaný postoj k válce na Ukrajině, kdy odmítá pomoc Ukrajincům a jakékoli zapojení do války. Na jeho místě by Klaus dělal to samé: „Nechápu, koho může popuzovat Orbánova formulace, že to není maďarská válka, stejně tak to není ani česká válka!

I když se najdou soudruzi společně s Rakušanem a ministryní obrany, co se do tohohle stále stylizují, tak to není naše válka. Kéž by okamžitě skončila a začala mírová jednání. Ale naše válka to v žádném případě není. Já bych identicky řekl, že to není česká válka,“ zdůraznil opakovaně Klaus, který v tomto vyjádření s Orbánem plně sympatizoval.

Nesouhlasí s tezí, že Orbán svou zemi stejně do války vtahuje, když pozval Putina na mírová jednání do Budapešti, kde by se setkal s prezidentem Zelenským. „Tím zemi do války nevtahuje. Myslím, že naopak, byl bych rád, kdyby významní evropští a světoví představitelé udělali mírová jednání, ale pokus o setkání v Evropě se mi nezdá reálný,“ přemítal exprezident.

Nad poznámkou, že ukončení války si přejí všichni silně, zaváhal: „Upusťme od válčení za každou cenu a zkusme říct, že okamžitou prioritou je zastavení válčení a příměří. Přejí si to všichni? To nevím. Někteří si myslí, že válku musí dovést až do toho nejhořčejšího konce, čím víc Rusko vykrvácí a bude oslabeno, tím víc to někdo může považovat za řešení,“ uvedl, že výzva západního světa k jednání není zrovna příliš slyšet.

Jednání, která jsou potřeba, nejsou podle Klause na rusko-ukrajinské úrovni. „Tahle válka je náhradní válka Západu s Ruskem, jediný smysl má vážné jednání, do kterých by vstoupil Západ. Stala se šílená, tragická věc, která vyžaduje úplně něco jiného, ale Západ do pokusu o jednání nejde, přitom ta válka je západo-ruská,“ zdůraznila bývalá hlava státu.

Co se týká západních protiruských sankcí, ty sice výrazným způsobem poškozují Rusko a jeho ekonomiku, ale nevedou k ukončení války. „Ty sankce navíc budou poškozovat i ekonomiky na té druhé straně, to si musíme přiznat. Sankce k ukončení války nepovedou, jestli měly ale za cíl oslabit Rusko, to je jiná věc...“ pokračoval Klaus.

Na otázku, zda máme obchodovat s ruským agresorem, uvedl: „Nikoho nenuťme, aby okamžitě přerušil obchodování s Ruskem se vším všudy. To vede k temným koncům. Ani Německo to nedělá, je to velká západní země, tak na ni nikdo neječí za to, jak se chová vůči ruskému plynu. Zatímco na malé Maďarsko si troufají, ale je to hlavně proto, že nechce akceptovat progresivistickou vizi Západu,“ míní Václav Klaus.

Orbánovi k vítězství pogratuloval premiér Petr Fiala (ODS), ovšem zdrženlivá byla TOP 09. Co říká na to, že Orbánovo vítězství může být klínem do vládní koalice? „Pekarová Adamová nemá žádný politický program, žádné téma, tak se věnuje tématům, jako je útok na V4, útok na Orbána, ona i celá TOP 09 je bez vážného politického programu,“ konstatoval Klaus.

Fialu výjimečně pochválil za jeho zdrženlivost k tvrdším výrokům k V4 na rozdíl od zbytku vládní koalice za to, že pogratuloval Orbánovi ke znovuzvolení premiérem. „Jinak je V4 ‚over‘, když u nás vyhrála seskupení s Piráty a TOP 09, visegrádská čtyřka utrpěla atak i na Slovensku, po vítězství Čaputové a Matovičovým seskupením,“ řekl, že z V4 je spíše už jen V3.

Zhodnotil také, zda současná Fialova vláda dělá pro české občany dost v oblasti ekonomiky. Vítá, že nepřistoupila k zastropování cen, k čemuž je konzistentně vyzývána. „Myslím, že vláda Petra Fialy nedělá dost proti inflaci, ale to neznamená, že má zastropovat ceny, aby bobtnání cen zastavila. Zastropování cen a manipulace s nimi není řešení inflace, to by bylo jen oddálení propuknutí větší inflace,“ upozornil s tím, že řešením je především odstranění příčin inflace, což je velmi široké téma.

Dnes ODS zahájí 30. kongres a vypadá to, že Fiala obhájí post předsedy strany. Klaus byl vyzván, aby něco krátce řekl k jeho působení, avšak jen velmi nerad: „Můj výrok na kongresu by byl ‚no comment‘. Nechce se mi hodnotit, pro mě je to smutný výsledek, je v tom nostalgie. Nemůžu se identifikovat s dnešní Fialovskou ODS. ODS byla vynulována, vytlačena na okraj, jen nostalgicky dožívá v různých funkcích,“ dodal na závěr Klaus a odmítl dávat Fialovi jakékoli rady: „Ne, určitě nemám doporučení, myslím, že tudy cesta nevede.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…