Václavské náměstí se uzavřelo pro automobily

18.09.2011 17:55

Pražské Václavské náměstí se v neděli uzavřelo pro automobily a stala se z něj pěší zóna. Akce, na které se podílelo město i místní obyvatelé, měla přispět ke zklidnění náměstí.

Václavské náměstí se uzavřelo pro automobily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Zákaz vjezdu začal platit na Václavském náměstí od 10:00 a skončil v 16:00. Výjezd byl povolen pouze pro zaparkované vozy, zpět se ale vrátit nemohly. Po dobu šesti hodin se tak náměstí proměnilo na bulvár určený pouze pro pěší a cyklisty.

Podle Jana Adámka ze Sdružení Nového Města pražského již dopoledne uzavírka přilákala mnoho lidí, a to nejen turistů, ale i Čechů. "Od rána prožívám to, o čem 25 let sním. Že tu uvidím Čechy, kteří se budou usmívat a kteří tu budou šťastní. To je něco, co tu normálně není," poznamenal Karel Doubek, generální manažer hotelu Adria.

Lidé nejsou zvyklí chodit mimo chodníky

I když uzavírka výrazně náměstí zklidnila, volné silnice příliš pěších nevyužívalo. Většina z nich raději ze zvyku zůstala na chodnících. "Šel jsem po silnici, ale pořád jsem se ohlížel, jestli za mnou něco nejede," podotkl jeden z návštěvníků. Odpoledne pak centrum vylidnil déšť. 

Uzavírku nyní chtějí politici vyhodnotit. Pokud komplikace nepřevýší nad výhodami, mohla by se akce konat pravidelně. Zatímco politici mluví opatrně o například jedné neděli v měsíci, Sdružení Nového Města pražského by chtělo náměstí pro auta uzavřít v létě každý víkend.

Konečně by se mohlo začít s opravami

Politici slibují, že do roku 2014 by se mohlo po letech plánování Václavské náměstí začít opravovat. Město má již připravený projekt ateliéru Cigler Marani Architects, podle kterého by získali na úkor aut více prostoru pěší. Nyní se město snaží získat pro rekonstrukci potřebná povolení. 

Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého by se nejprve mělo začít s úpravou horní části náměstí, která nebude tolik stavebně náročná. V dolní části se totiž přestavuje několik domů a plánují se další rekonstrukce. Lomecký již před časem odmítl, že by se na náměstí vrátily tramvaje. Dopravu prý mohou obstarat elektrobusy.

Náměstí by se ale podle něj mohlo zklidnit ještě před dokončením rekonstrukce. Novinářům dnes řekl, že se městská část pokusí omezit vjezd všem vozidlům s výjimkou rezidentů. "Nejméně polovina aut sem zajíždí zbytečně," poznamenal.

Čtěte:

Ministr povolil demolici domu na Václavském náměstí

Václavské náměstí bude novostavbou degradováno, míní Nosek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…