Vakcína na covid bolí. Nenormální. Expert vytáhl vážné věty

02.12.2020 7:16

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný a odborníci jako epidemiolog Roman Prymula nebo biochemik Jan Konvalinka vidí v očkování proti nemoci covid-19 cestu z koronavirové epidemie. Buď očkování, nebo neustálé střídání lockdownu a postupného rozvolňování. Vakcinolog Marek Petráš ale nabídl na stávající vakcíny také trochu jiný pohled.

Vakcína na covid bolí. Nenormální. Expert vytáhl vážné věty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Na počátku příštího roku budou v Česku dostupné nejméně dva typy vakcín proti nemoci covid-19. Očkování nebude povinné, ale hlavní hygienička Jarmila Rážová už prozradila, že stát bude chtít občany pozitivně motivovat k tomu, aby se nechali očkovat. Očkovaní lidé budou  pravděpodobně míst větší volnost pohybu v Česku i v zahraničí.

Vakcinolog Marek Petráš však v rozhovoru pro CNN Prima News nabídl na vakcíny i poněkud odlišný pohled.

V prvé řadě ve skutečnosti prý zatím nikdo neví, jak dlouho bude vakcína fungovat. To se podle Petráše pozná až po roce či po dvou, až budou k dispozici příslušná data.

Data, která jsou k dispozici již dnes, ukazují podle Petráše, že stávající vakcíny provází vyšší výskyt nežádoucích příhod či nežádoucích účinků po očkování. „Ale  zatím tedy můžeme říci, že tyto bezprostřední reakce jsou, alespoň zatím tedy, do jisté míry očekávatelné. Lokální reakce jsou očekávatelné a je to i příznak toho, že to očkování možná i funguje. Z těch systémových reakcí se velmi často hlásí vysoké teploty až horečky, celková únava, bolest hlavy, bolesti kloubů, bolesti svalů a musím říct, že je to ve frekvenci, která není úplně obvyklá pro běžné očkování tak, jak ho známe. Jestli je to ještě akceptovatelné, teď budou posuzovat ty lékové agentury,“ upozornil Petráš.

Konstatoval také, že dlouhodobě se při očkování ukazuje, že starší lidé nemají tak často tyto reakce jako lidé mladší, ale zda to tak bude i u vakcín proti nemoci covid-19 prozatím nevíme. Zkouší se totiž i vakcíny stojící na zcela nových principech.

„Myslím si, že kdyby nebyla tato doba, možná bizarní doba, tak by nikdy nebyly povoleny ke klinickému testování. Ale žijeme v jiné době, takže byla povolena klinická hodnocení, ukázalo se, že to nějakým způsobem funguje. Zatím tedy výrobce uvádí, že je relativně bezpečná,“ uvedl Petráš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…