Válek jako Prymula a Blatný. Jak asi dopadne... Tomáš Vyoral o včerejšku

11.02.2022 16:45 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Pokud generál Pavel vidí nejvíce sjednocené NATO, pak se mýlí, říká Tomáš Vyoral. „Coby kádr musí vidět věci vždy pravověrně a uvědoměle,“ odhaduje, proč to generál říká. Pokud jde o ministra Vlastimila Válka, komentátor odsuzuje, že ministr se snažil senátory vydírat, že bez pandemického zákona bude nouzový stav. Válek prý jde ve stopách Prymuly a Blatného. A „kašpar“ Lipavský si podle něho posměch zaslouží.

Válek jako Prymula a Blatný. Jak asi dopadne... Tomáš Vyoral o včerejšku
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Polská vláda se snaží svým občanům ulevit zrušením DPH na základní potraviny a snížením daně na pohonné hmoty a energie. Je to v současné situaci krok, který může reálně nízkopříjmovým rodinám odlehčit? Měli bychom se od Poláků inspirovat? Proč se tak neděje?

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí
Je to jeden z možných nástrojů, jak občanům ulehčit. Nedokážu posoudit, nakolik vhodný. Proč se tak u nás neděje, to je otázka spíše na ty nahoře. Zřejmě by nebylo z čeho platit bezprecedentní nekonečné tunely známé jako testování kontroverzními testy, očkování kontroverzními vakcínami a podobně.

Sněmovna bude během února řešit možnost korespondenční volby. To se nelíbí hnutí SPD, které chce opět využít obstrukcí, aby zabránilo projednávání této věci. Pětikoalice pro změnu hrozí tím, že věc opět projedná v rámci mimořádné schůze, tedy SPD by nemělo možnost veta. Jak hodnotíte postup obou stran?

Předně, korespondenční volba, jak jsme viděli na základě zkušeností z USA či z Rakouska, je velmi netransparentní a skýtá obrovské příležitosti pro manipulování, ne-li až falšování voleb. Přístup obou stran je tak nějak pochopitelný, nicméně v kontextu toho, že by měly jednat ve prospěch lidí na základě diskuse a argumentů, ne zcela košer.

Generál Petr Pavel poděkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle Pavla totiž NATO od konce studené války nebylo tak sjednocené jako nyní. Jsou podle vás díky namístě? Odpovídá Pavlův pohled skutečnému stavu věcí?

Přání otcem myšlenky. Bývalý kariérní komunista, což sám Petr Pavel přiznává, který převlékl socialistickou uniformu a následně se stal hrdým NATOistou a samozvaným blanickým rytířem – jak sám dříve uvedl, je sice kvalitním protežovaným kádrem, ale ne už tak vnímavým pozorovatelem. Respektive zřejmě zaslepeně chce, nebo možná spíše coby kádr musí vidět věci vždy pravověrně a uvědoměle. Jakkoliv jde o realitu nebo rozpor s ní. Z mého pohledu a z hlasů, které zaznívají, tu od prezidenta Chorvatska, dříve od záměru představitelů Francie či Německa založit evropskou armádu, nemám pocit, že by NATO bylo sjednocené nejvíc od konce studené války.

Někteří naopak hovoří o tom, že Rusko bylo politikou Evropy více či méně vehnáno do náruče Pekingu. Lze s tím souhlasit?

Mohla to být jedna z příčin. Neřekl bych, že Rusko je v náruči Pekingu, ale spíše, že se sblížili. Sbližování zemí euroasijského prostoru, které jsou šiřiteli demokracie humanitárním bombardováním na denní bázi ostrakizovány, je pragmatické z ekonomického, vojenského a dalších hledisek.

Jak si v kontextu slov generála Pavla vysvětlit anketu publikovanou Deutsche Welle, ve které se drtivá většina dotázaných vyslovila proti posílání německých zbraní na Ukrajinu? U vládní SPD jen 16 % dotázaných souhlasilo, 76 % bylo proti. Největší ochotu projevovali voliči FDP (30 % pro, 62 % proti), nejmenší naopak Die Linke (10 % pro, 86 % proti).

Tady je třeba rozlišovat mezi veřejným míněním a jednotou vrchních představitelů členských zemí NATO. A jak zřetelně vidíme zejména v posledních letech, elity většinou prosazují jiné zájmy než zájmy občanů svých zemí.

Ústavněprávní výbor jednohlasně doporučil plénu Senátu, aby zamítnul návrh novely pandemického zákona, což se nakonec stalo. Je to dobrá zpráva? Bude to mít reálný dopad na schválení novely?

Je to rozhodně dobrá zpráva pro svobodu a demokracii v té formě, v jaké ji tady máme či nemáme. Senát výjimečně předvedl něco, co je hodno pochvaly. Nicméně bych senátní krok nepřeceňoval, protože je-li dán befél shora, který musí lokajové v čele s Válkem, Fialou a spol. beze zbytku splnit, tak se cesta bohužel najde.

Ve čtvrtek jsme ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) doslova viděli do karet. Unikly totiž fotografie, kterak si Válek během senátního projednávání novely pandemického zákona krátí čas hraním karet na mobilu. Jak to hodnotíte vy?

Arogance moci, papalášství, pohrdání občany i vlastní funkcí. Navíc v případě projednávání návrhu vlastního pandemického stanného práva, které Válek zkoušel protlačit i zcela bezskrupulózním vydíráním, že v případě jeho neschválení bude muset zavést nouzový stav. Bohužel, naše pseudoelity neustále hledají své dno, které je vskutku zřejmě nekonečné. Válek jde zcela příkladně ve stopách svých zkorumpovaných, prolhaných, trafikantských a psychopatických předchůdců Vojtěcha, Prymuly, Blatného a Arenbergera. A stejně jako oni by měl skončit v lepším případě u soudu za genocidu zdraví občanů, za segregaci a šíření poplašných zpráv a nenávisti vůči skupině neočkovaných obyvatel.

Nemůžeme opomenout ani cestu ministra zahraničí Jana Lipavského na Ukrajinu. V rámci té se totiž Lipavský nechal vyfotit v přilbě a v balistické vestě. Je to podle vás šťastné zvolená prezentace? A je fér výsměch, kterého se Lipavskému za tuto epizodu dostalo?

Každý je hoden takového posměchu, jak moc velkým kašparem je. Tomu odpovídá i výsměch, kterému Lipavský musí čelit. Směšné PR ve směšné uniformě směšné osoby se přímo úměrně rovná smíchu, nebo spíše posměchu, kterým je odměněn.

Francouzský fotbalista Kurt Zouma se nechal vlastním bratrem natočit, kterak týrá zvířata. Do domácích koček kopal nebo mlátil rukama. Z videí je patrné, že to pánům přijde jako náramná zábava, záběry jsou totiž doprovázeny smíchem. Spoluhráč českých fotbalistů z anglického West Hamu se později za své chování omluvil s tím, že toho hluboce lituje a že je vlastně neomluvitelné. Můžeme v tomto případě očekávat adekvátní trest, například v porovnání s tím, jaký byl udělen českému hráči Kúdelovi za údajný rasismus vůči finskému protihráči Kamarovi?

Tak, jak jsme nejen ve sportu v poslední době zvyklí, předpokládám, že výše trestu nebude přímo úměrná skutku, ale barvě pleti, národnosti a uvědomělosti daného hříšníka.

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg uvedl, že kvůli sporům o uchovávání dat uživatelů jeho firma zvažuje odchod z Evropy. V krajním případě by tak na kontinentu došlo ke konci sociálních sítí Facebook a Instagram. Bylo by to podle vás škoda? A pro koho především?

Všechno má své pro a proti. Odejde-li, přijde někdo jiný, kdo díru zacelí. Byť to může chvíli trvat. Jistý odstup od asociálních sociálních sítí by nám jinak obecně velmi prospěl. V tomto případě si ale nemyslím, že by si Američané nechali z Evropy odejít takovou studnici soukromých informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…