Válek přes palubu? A lidovcům se nechce do Prahy. Fiala má průšvih

10.11.2021 14:04

Povolební vyjednávání v plném proudu, koaliční smlouva (SPOLU – PirSTAN) podepsaná a největší oříšek se zdá, že bude personální obsazení klíčových ministerstev, tedy zejména resort zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Nikdo se na ně moc nehrne.

Válek přes palubu? A lidovcům se nechce do Prahy. Fiala má průšvih
Foto: Screen ČT24
Popisek: předseda ODS Petr Fiala

V hledáčku pozornosti je nyní Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Již před volbami na tyto resorty aspirovaly stranické špičky. Zdravotnictví, které má připadnout TOP 09, měl vést lékař a radiolog Vlastimil Válek. Nicméně teď se pod ním země otřásá. Podle posledních informací, které zveřejnil server Echo24, nyní není vůbec jisté, jestli zkušený odborník v nové vládě vůbec zasedne. Takové debaty se zejména rozjely v důsledku jeho mediálních výroků o celoplošném lockdownu a způsobu zvládnutí epidemie. Podle informací Echo24 redakce už TOP 09 dokonce rozhodila sítě u partnerských lidovců. U nich se hovoří především o trojce pražské kandidátky Tom Philipp, který v letech 2014 až 2018 působil v resortu zdravotnictví jako náměstek. Otázkou je, zda lidovci budou mít zájem o velmi exponované křeslo. Sever také připomíná, že před volbami se spekulovalo i o jiných jménech. Například o lidoveckém kandidátovi, poslanci a lékaři Vítu Kaňkovském, nebo o pirátském právníkovi specializujícím se na zdravotnictví Ondřeji Dostálovi.

V centru pozornosti a debat je také Ministerstvo práce a sociálních věcí. Marian Jurečka (KDU-ČSL) tento post odmítl a rezignovalo na něho v posledních týdnech už několik kandidátů. Pirátská poslankyně Olga Richterová takové angažmá odmítla s odkazem na „volební výsledek a osobní důvody“, a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se o resort také nějak hlasitě neusilovala. Ta bude mít prestižní funkci ve vedení Sněmovny jako předsedkyně. Resort pak odmítla i lidovecká senátorka Šárka Jelínková kvůli rodině a vzdálenosti. „Mám rodinu, od které by mě při každodenní práci v Praze dělilo téměř 300 kilometrů. Moje rodina je pro mě důležitá,“ napsala na svůj twitter v úterý. Dořešen není také post ministra životního prostředí.

Šéf lidovců Jurečka tak pro svoji stranu vybojoval sice silné ministerské portfolio. Ale lidoveckým kandidátům na ministry se ale nechce stěhovat do Prahy a o resorty není zdá se velký zájem. „Takto získali rozsáhlá ministerstva s agenturami po celé republice, což odpovídá jejich založení coby ‚strany regionů‘,“ hodnotí Martin Schmarcz ve svém komentáři na serveru info.cz s tím, že bylo překvapivé, že resort zahraničí získala právě pirátská strana.

„Po pravdě, ono jde momentálně o horký post, který soupeří se zdravotnictvím o titul ‚ministerstvo pro sebevrahy‘,“ hodnotí dále dva klíčové resorty. Podle něj se na tato dvě ministerstva valí největší průšvihy. Odkazuje tak k energetické chudobě, k deficitu rozpočtu a slibům kabinetu šetřit. „Jednání s očekávaným strážcem státní kasy Zbyňkem Stanjurou budou zřejmě ještě vypjatější než Jany Maláčové s Alenou Schillerovou, protože i když spolu soupeřily, shodly se vždy na snaze uplácet voliče. Podmračený ódéesák bude tvrdší oříšek,“ uzavírá. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…