Válka. Ale úplně jiná! Kauza ,,agent s ricinem": Analytik nahlédl do pozadí BIS

09.06.2020 9:11

Publicista Jaroslav Štefec si vůči Bezpečnostní informační službě dovolil jistý „žertík“. Prý si při něm potvrdil, jak arogantní mohou být lidé pracující pro stát. Podle Štefce se v tomto podobají starostům, kteří i dělají samostatnou zahraniční politiku. Ukázalo se prý také, že české tajné služby mezi sebou válčí. V pozadí této války údajně stojí různé politické skupiny s odlišnými zájmy.

Válka. Ale úplně jiná! Kauza ,,agent s ricinem": Analytik nahlédl do pozadí BIS
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

Analytika Jaroslava Štefce, bývalého ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování, prý zaujal inzerát na serveru Práce.cz, v němž Bezpečnostní informační služba hledala zájemce o práci analytika obchodů s vojenským materiálem. Tak se zkusmo přihlásil. Dozvěděl se, že jeho žádost i se životopisem a motivačním dopisem a ukázkami analytické práce byla přijata, ale dozvěděl se i to, že když si ho BIS nevybere, ani se mu neozve.

Anketa

Měl by být odvolán radní ČT Zdeněk Šarapatka?

97%
3%
hlasovalo: 10028 lidí

„No neozvali se, jak jinak. Samozřejmě jsem se nedivil. Nejen proto, že znám postoj k mé osobě jak ‚bizonů‘, tak ‚kluků‘, kteří je za naše peníze pasou na žírných pastvinách státní služby. A vím, že arogance úřadů státní správy u nás dosahuje výšin téměř nadpozemských (přitom ani naše malá firma si nedovolí uchazeči o práci nesdělit osobně nebo dopisem, že o něj nemá zájem). Proč ale o tomto malém žertíku z mé strany vlastně píšu… Ne kvůli arogantnímu chování státních úředníků (to je ostatně všeobecně známé, a abych neurazil, zdatně jim konkurují i starostové některých obcí, rozhodujících o zahraniční politice naší země) a už vůbec ne kvůli tomu, že mě snad odmítli,“ rozepsal se Štefec na sociální síti Facebook.

Za podstatné považuje to, že se takový inzerát vůbec objevil. Svědčí to podle jeho názoru o tom, že si politické skupiny přejí obsadit důležité pozice, aby později měli prostor na odklánění peněz, které se rozdělují či budou rozdělovat, v rámci větších či menších zakázek.

„Válka, která (ke škodě občanů ČR) aktuálně probíhá mezi zpravodajskými službami, není nějakou ‚válkou policajtů‘, a už vůbec ne hybridní válkou řízenou Ruskem nebo Čínou. Je to válka politických skupin a lidí v jejich pozadí o vliv na budoucí vojenské nákupy a hlavně na směry ‚odklánění‘ příslušného bakšiše z obřího balíku peněz, které hodlá vláda bez ohledu na nadcházející ekonomickou krizi ministerstvu obrany přiklepnout. O nějakou obranyschopnost ČR přitom také rozhodně nejde,“ vyjádřil své mínění Štefec.

V rámci plánované modernizace armády, kdy je podle Štefce Česko ochotné utrácet i za dvacet let staré vrtulníky, se prý hledají cesty, jak se tzv. napakovat. A Štefec pochybuje, že tomu BIS dokáže zabránit.

„BIS je viditelně nesmírně vytížená. Stará se o to, co se má vyučovat na českých školách, identifikuje ‚nevhodné‘ poslance či ‚nepohodlné‘ organizace, stíhá agenty s kufříky plnými ricinu, případně odhaluje skryté války v ruském kulturním středisku. K tomu ještě kuje pikle proti premiérovi i prezidentovi ČR, hlídá (asi pro evropské hodnoty) dezinformační weby a stíhá i ‚dohlížení‘ rozprodeje majetku Státních hmotných rezerv. Do správných rukou, jak jinak. Je od ní jistě chvályhodné, že si obětavě přibírá k tomu obřímu balíku povinností i dohled nad vojenskými nákupy. Rád bych napsal ‚ve prospěch občanů ČR‘. Ale to by tím dohlížitelem nesměli být ‚čučkaři‘,“ zakončil Štefec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …